Ηράκλειο: Παραμένουν τα προβλήματα με το δάκο
Οι δακοπληθυσμοί έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους εδώ και καιρό και για αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι καιρικές συνθήκες.
Οι έντονες βροχόπτωσες του περασμένου Ιουνίου αλλά και στις αρχές Ιουλίου ουσιαστικά δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη δάκου ενώ είναι γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα “δένουν” οι ελιές, τόσο πιο πολύ ευνοείται το έντομο.
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Viannitika.gr ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γ. Περογιαννάκης, όταν η καρποφορία δεν είναι μεγάλη – όπως είναι φέτος -και υπάρχουν λίγες ελιές σε μια περιοχή, τότε αυτές οι λίγες ελιές είναι πιο εύκολος στόχος για τον δάκο.Και δυστυχώς η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη..
"Βέβαια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια Κρήτης με τους ψεκασμούς.Κι αυτό είναι σημαντικό. Όμως, έχουμε δάκο. Και ειναι ηδη αρκετός", σχολίασε ο κ. Περογιαννάκης ο οποίος όμως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς των ίδιων των παραγωγών, όπως κάθε χρόνο, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Στις τακτικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται πάντως σε όλη την Κρήτη επισημαίνονται μία σειρά από πράγματα όπως:
-οι περιβαλλοντικές συνθήκες συντέλεσαν στην οψίμηση της παραγωγής επιδρώντας αρνητικά στην καρπόδεση με αποτέλεσμα την κατά τόπους εμφάνιση ακαρπίας και σχινοκαρπίας
-υπάρχει γενικευμένη εικόνα έντονα ανομοιόμορφης ανάπτυξης των καρπών
– έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση παγίδων για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού σε ολόκληρη την Κρήτη, με ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών δακοπληθυσμών κατά τόπους
– η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο, μέσω των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της μειωμένης καρποφορίας, παρόλα αυτά η Περιφέρεια Κρήτης είναι καθ’ όλα έτοιμη με όλα τα αναγκαία μέσα και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή του.
Παράλληλα συνιστάται στους παραγωγούς, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί.