Ξεκίνησε το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Ξεκίνησε το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Ξεκίνησε το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

«Το Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών αποτελεί πλέον ένα διεθνή θεσμό, που χάρη στις προσπάθειες των διοργανωτών του, έχει καθιερωθεί, ως συνάντηση των Κρητικών από όλο τον κόσμο και σε ένα καταλύτη σημαντικών εξελίξεων για την Κρήτη και τους Κρητικούς όπου γης», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 6ου Συνεδρίου που Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που ξεκίνησε στο ξενοδοχείο «Miramare» στον Άγιο Νικόλαο.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε τριετία εκ περιτροπής σε μία Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης, φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα, με τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Στο συνέδριο συμμετέχουν απόδημοι Κρήτες από κάθε ήπειρο της γης, με σκοπό να ενημερωθούν για τη σύγχρονη Κρήτη και τα επιτεύγματά της, αλλά και να επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς τους με την πατρογονική γη. Το Συνέδριο διεξάγεται κατά κύριο λόγο στον Άγιο Νικόλαο, αλλά θα μεταφερθεί και στο Οροπέδιο Λασιθίου και στη Σητεία για μια βαθύτερη επαφή με τον πολιτισμό της Κρήτης.

Στις Συνεδρίες που έγιναν υπάρχουν θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και την Αειφορία, από διακεκριμένους ομιλητές. Αξιοσημείωτη υπήρξε η παρουσία των Πρυτάνεων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των επικεφαλής των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, οι οποίοι παρουσίασαν τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων και τους δεσμούς τους με τον Κόσμο.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του ΠΣΚ Νικόλαος Μαρκογιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ενώ το γενικό συντονισμό είχε από την οργανωτική επιτροπή ο Ιπποκράτης Μπελαδάκης.

Κεντρικός ομιλητής στην επίσημη έναρξη ήταν ο Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΙΤΕ που μίλησε με θέμα: «Η έρευνα και η καινοτομία ως πυλώνες περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας”, παρουσιάζοντας την εξαιρετικά σημαντική πορεία του Ιδρύματος, τα πολλαπλά επιτεύγματα των ερευνητών και την βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία του.

Συγκινητική ήταν η στιγμή χθες το βράδυ όταν κατά την διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης νέοι και νέες από την Αυστραλία χόρεψαν Κρητικούς χορούς ξεσηκώνοντας συνέδρους και επισήμους που χειροκρότησαν με θέρμη την τρίτη γενιά των Κρητικών της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις