Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες με Ερντογάν: Είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω - Πρόωρη η συζήτηση για Χάγη - Δείτε live
Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες με Ερντογάν: Είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω - Πρόωρη η συζήτηση για Χάγη - Δείτε live

Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες με Ερντογάν: Είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω – Πρόωρη η συζήτηση για Χάγη – Δείτε live

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο δίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, μιλά στν Παύλο Τσίμα και την Σία Κοσιώνη.

Δείτε live:

Σημεία της συνέντευξης:

Για την συνάντηση με τον Ερντογάν: Υπήρξε όντως καλό κλίμα. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια μεταστροφή της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να ζούμε μονίμως σε κλίμα έντασης, όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας.

Πώς θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα: Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών μας η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε κι άλλα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσουμε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Εφόσον το συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε, η διατήρηση του θετικού κλίματος είναι σημαντική.

Συζητήθηκε η Χάγη με τον Ερντογάν;: Επιτρέψτε μου να μην πω λεπτομέρειες. Η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οφείλουμε και οι δύο μέσα στην αρχή μίας νέας κυβερνητικής θητείας να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Εμπιστεύεστε τον κ. Ερντογάν; Σίγουρα έρχεται από μία μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό τον απελευθερώνει ενδεχομένως να χρησιμοποιεί εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα, μέχρι εκεί μπορώ να πω. Να χτίσουμε μία αμφίδρομη σχέση και να αντιδρά ο ένας στις θετικές κινήσεις του άλλου.

Τι είναι προς όφελος για την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία: Μίλησα πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσει τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να πω πως οποιαδήποτε συμφωνία τέτοιου τύπου, φέρνει ενδεχομένως υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση. Η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία 4 χρόνια, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας. Μπορεί ωστόσο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο διαπραγμάτευσης.

Για τα F-16 στην Τουρκία: Στο Κογκρέσο είπα οι πωλήσεις εξοπλισμών να λάβουν υπόψιν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αυτό έγινε πάγια θέση των ΗΠΑ και του κογκρέσου. Το τι θα γίνει τελικά δεν το γνωρίζω, αλλά αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα είναι να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά σε έναν σύμμαχο που έχει αποδείξει πως συνεργάζεται. Εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, όπως την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πρέπει να δούμε πού ήμασταν και πού είμαστε. Συζητάμε για τα F-35, προμηθευόμαστε τα Rafale, τα F-35 θα τα παραλάβουμε το 2028 και τρέχει το πρόγραμμα για τις Belh@rra. Η υποχρέωσή μας ήταν η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία να έχει μία πολλή ισχυρή αποτρεπτική ισχύ.

Για την επαναπροσέγγιση ΕΕ και Τουρκίας: Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο, όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι και σε έναν βαθμό επηρεάζουμε και εκεί είναι και η Κύπρος. Η Τουρκία να επιστρέψει, όχι στη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή δεν συζητείται.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών: Πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή protothema.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις