Οι αλλαγές που «ξεκλειδώνουν» την σύνταξη
Οι αλλαγές που «ξεκλειδώνουν» την σύνταξη

Οι αλλαγές που «ξεκλειδώνουν» την σύνταξη

Aκόμη μία ευνοϊκή ρύθμιση έρχεται για τον κλάδο των συνταξιούχων και ειδικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό τους κύκλο αλλά λόγω οφειλών σε ταμεία δεν παίρνουν σύνταξη.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να εκδίδεται η σύνταξη σε ασφαλισμένους που έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να τα συμψηφίσουν με παρακράτηση της σύνταξης σε 60 δόσεις.

Το πρόβλημα αφορά και χρέη από εισφορές 6.000 για τους αγρότες. Σήμερα για να συνταξιοδοτηθούν πρέπει να αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό ενώ οι υπόλοιπες οφειλές παρακρατούνται από την σύνταξη τους σε έως 60 δόσεις.

Το πρώτο σενάριο που μελετά το Υπουργείο Εργασίας προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών πιθανόν στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 για τους αγρότες αλλά και αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το σενάριο να εκδίδεται κανονικά η σύνταξη ωστόσο να παρακρατείται όλο το ποσό έως ότου οι οφειλές πέσουν κάτω από το πλαφόν. Στη συνέχεια η  αποπληρωμή θα γίνεται με δόσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να τεθούν προϋποθέσεις όπως ύψος τραπεζικών καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, κριτήρια που όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, «δεν θα ευνοήσουν τους μπαταχτσήδες».

Η παρακράτηση της σύνταξης θα αντικατασταθεί από εισφορά στο εισόδημα από την εργασία τους.
Το πακέτο μέτρων για τους συνταξιούχους περιλαμβάνει επίσης αύξηση των κύριων συντάξεων στις αρχές του 2024  (πιθανόν κατά 3 -3,5%) αλλά και επίδομα προσωπικής διαφοράς 200 έως 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κύριες Ειδήσεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις