Χρήστος Σταϊκούρας: «Ο ΒΟΑΚ στις δέκα προτεραιότητες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών»
Χρήστος Σταϊκούρας: «Ο ΒΟΑΚ στις δέκα προτεραιότητες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών»

Χρήστος Σταϊκούρας: «Ο ΒΟΑΚ στις δέκα προτεραιότητες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών»

Τις δέκα σημαντικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προ ολίγου η πρώτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν ήδη δημοπρατηθεί όπως τα οδικά (ΒΟΑΚ, Ε65, Πάτρα-Πύργος) και τα έργα Μετρό.

Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι η άφιξη των νέων πράσινων λεωφορείων για τα οποία ήδη τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός με τα πρώτα οχήματα να αναμένεται να καταφθάσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2024, ενώ εντός του 2023 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια 650 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων.

Το επόμενο βήμα είναι η συντήρηση και η αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών η υπογραφή σύμβασης με τον ΟΣΕ ώστε να ενισχυθεί χρηματοδοτικά ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα και συντηρήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΟΣΕ θα πρέπει να λογοδοτεί για τη διαχείριση των πόρων αυτών.

Μία ακόμα προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της εναέριας κυκλοφορίας και την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ μέσω συμβάσεων που θα υπογραφούν στο Β΄Εξάμηνο του 2023 και την προώθηση ενός νέου νομοσχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την ΗΠΑ.

Επιπλέον, θα γίνουν και τα απαραίτητα βήματα για να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια. Αυτό θα γίνει μέσω της κύρωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με στόχο τη μείωση των τροχαίων κατά 30% έως το 2025 και 50% έως το 2025.

Μία νέα αρμοδιότητα που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών είναι η ηλεκτροκίνηση και αναμένεται έως τις αρχές του 2026 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 11.000 δημόσιοι και κοινόχρηστοι φορτιστές σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, θα προωθηθεί η αεριοκίνηση και η υδρογονοκίνηση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο έργων υποδομών που αναμένεται να δημοπρατηθεί στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τα αρδευτικά δίκτυα και ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για των ωρίμανση διαγωνισμών αξίας άνω των 600 εκατ. Ευρώ.

Όσον αφορά τις αστικές μετακινήσεις προωθείται ένα ειδικό σχέδιο για τις ανέπαφες πληρωμές στα μέσα μαζικής μεταφορές με την τραπεζική κάρτα να χρησιμοποιείται έναντι κομίστρου και να χρεώνεται κατά τη χρήση με το οικονομικότερο προϊόν,

Ο κ Σταϊκούρας τόνισε, δε, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης, δημοπράτησης, συντήρησης και καταγραφής των δημοσίων έργων. Αυτό θα γίνει μέσω της αναβάθμισης του ΕΣΗΔΗΣ, της ψηφιοποίησης των απαλλοτριώσεων που αφορούν τα έργα του υπουργείου υποδομών, καθώς και την κατάρτιση ενός μητρώου υποδομών για τους φορείς ηλεκτροκίνησης.

Σύμβαση ελληνικού δημοσίου και ΟΣΕ για ενίσχυση ασφάλειας. Υπογράφεται εντός των επόμενων ημερών. Θα πρέπει να δίνει λόγο για τη διαχείριση των πόρων που δίνονται για αυτό το λόγο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή mononews.gr
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις