Στο στόχαστρο οι πιτσαρίες που έχουν φούρνο με ξύλα γιατί ρυπαίνουν το περιβάλλον
Στο στόχαστρο οι πιτσαρίες που έχουν φούρνο με ξύλα γιατί ρυπαίνουν το περιβάλλον

Στο στόχαστρο οι πιτσαρίες που έχουν φούρνο με ξύλα γιατί ρυπαίνουν το περιβάλλον

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η Νέα Υόρκη «θυσιάζει» τους φούρνους με ξύλα που έχουν πολλές πιτσαρίες στην πόλη, γιατί όπως τονίζουν οι αρχές, συμβάλλουν στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Οι νέοι κανόνες για τις πιτσαρίες ζητούν από τα καταστήματα να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και σωματιδίων κατά 75%.

Τα καταστήματα με φούρνους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 πρέπει να αγοράσουν συσκευές για τη μείωση των εκπομπών. Η τιμή τους, όπως εκτιμούν οι καταστηματάρχες φτάνει ως και τα 20.000 δολάρια. Οι ιδιοκτήτες πρέπει πρώτα να προσλάβουν και μηχανικούς ή αρχιτέκτονες για να αποφασίσουν αν είναι εφικτή η εγκατάσταση των συσκευών.

Σε αυτό το επίπεδο το κόστος είναι απαγορευτικό ειδικά για τα μικρά καταστήματα και αυξάνεται λόγω του κόστους για τη συντήρηση των μηχανημάτων.

Σε περίπτωση που το «μαγικό» 75% της μείωσης δεν μπορεί να επιτευχθεί, το εστιατόριο πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 25%. Αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, το εστιατόριο μπορεί να ζητήσει εξαίρεση αλλά μόνο με σοβαρή δικαιολογία.

Οι φούρνοι με ξύλα ή κάρβουνα είναι από τους χειρότερους ρυπαντές, αναφέρουν από την πλευρά τους οι αρμόδιες αρχές της πόλης και τονίζουν ότι είναι ζήτημα «κοινής λογικής» να περιοριστούν οι εκπομπές τους. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αρχές, θα επηρεαστούν λιγότερα από 100 καταστήματα.

Πολλοί ιδιοκτήτες βλέπουν τις αλλαγές αρνητικά γιατί επηρεάζουν τη θερμοκρασία του φούρνου και άρα την ποιότητα και τη γεύση της πίτσας. Η καμινάδα και το ρεύμα αέρα, εξηγούν στην New York Post, δημιουργούν τις συνθήκες που κάνουν την πίτσα τέλεια. «Είναι επιστήμη και τέχνη μαζί», λένε και διερωτώνται «αν νομίζουν ότι θα αλλάξουν το περιβάλλον μερικοί φούρνοι με ξύλα».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις