Ρωμαϊκό υδραγωγείο 14 χιλιομέτρων «ξέθαψαν» κατά τις εργασίες διάνοιξης στον ΒΟΑΚ (vid)
Κατά την διάρκεια των εργασιών του νέου δρόμου που ενώνει τον ΒΟΑΚ με το νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου ήρθε στην επιφάνεια, πριν μερικούw μήνες, ένας αρχαίος αγωγός μεταφοράς νερού.
Η αρχαιολογική ανακάλυψη αποτελείται από έναν αγωγό μεταφοράς νερού που ήταν τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Χερσονήσου.
Το τμήμα του αγωγού που ήρθε στην επιφάνεια είναι μέρος του υδραγωγείου που μετέφερε νερό στην Χερσόνησο από το χωριό Κράσι και το Καλό Χωριό.
Το συνολικό μήκος του είναι 14km.
Το υδραγωγείο της Χερσονήσου ήταν ένα σπουδαίο έργο της ρωμαϊκής εποχής. Οι Ρωμαίοι υπήρξαν κορυφαίοι σε παρόμοια έργα. Λόγο της μορφολογίας του εδάφους αποτελείται από ανηφοριές και κατηφοριές έφτιαξαν τα απαραίτητα έργα για να κυλά το νερό απρόσκοπτα στο αυλάκι.
Στο σημείο που βλέπουμε το υδραγωγείο αποτελείται από δύο μέρη, ένα ανοικτό αυλάκι πλάτους περίπου 40cm και ένα κλειστό κεραμικό αγωγό διαμέτρου 25cm.
Ο αγωγός περνούσε μέσα από λαγκάδια, χαράδρες και απότομες επικλινείς πλαγιές, μέσα από τις ανώμαλες επιφάνειες των βουνών και κατέληγε στη Χερσόνησο. Το νερό του αγωγού συγκεντρωνόταν σε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή που βρισκόταν σε ύψωμα νότια του Λιμένος Χερσονήσου στη θέση « Παλάτια ».
Ερείπια δύο μεγάλων υδατογεφυρών του υδραγωγείου εκείνου βλέπουμε σήμερα ΒΔ του χωριού Ποταμιές, στη θέση που λέγεται Ξεροκαμάρες καθώς και στη διαδρομή Καστελίου – Χερσονήσου στη θέση επίσης Ξεροκαμάρες.
Λέγονταν Ξεροκαμάρες από τα ερείπια της υδατογέφυρας, δηλ. γέφυρες χωρίς νερό, ερειπωμένες που έχουν χαλάσει, γκρεμιστεί κατά συνέπεια και το αυλάκι στην κορυφή τους που μετέφερε το νερό.