Ψαράς λύγισε όταν βρήκε στα δίχτυα του νεκρό μωρό – Σε τρεις μέρες «έπιασε» 15 πτώματα
Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 81 ανθρώπων στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, η συζήτηση για το μεταναστευτικό και την ανάγκη επίλυσής του ώστε να μην πεθαίνουν χιλιάδες ψυχές στη θάλασσα, έχει ξανανοίξει.
Στην Τυνησία, η οποία γίνεται βασικό λιμάνι αναχώρησης για μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ένας ψαράς, ο Oussama Dabbebi, εκτός από ψάρια, πιάνει συχνά στα δίχτυα του σορούς μεταναστών.
«Έκλαψα όταν βρήκα στα δίχτυα μου ένα νεκρό μωρό»
«Κάποιες φορές αντί για ψάρια, πιάνω πτώματα στα δίχτυα μου. Την πρώτη φορά φοβήθηκα αλλά μετά έφτασα να το συνηθίσω και μετά από λίγο το συναίσθημα είτε έβλεπα ένα ψάρι είτε έναν νεκρό ήταν το ίδιο» λέει ο Oussama μιλώντας στο BBC.
Πρόσφατα, βρήκε τις σορούς 15 μεταναστών στα δίχτυα του μέσα σε τρεις ημέρες. «Μια φορά βρήκα το πτώμα ενός μωρού. Πώς μπορεί ένα μωρό να φταίει για ο,τιδήποτε. Έκλαιφα. Ένας ενήλικας έχει προλάβει να ζήσει. Αλλά το μωρό… δεν έχει δει τίποτα ακόμα» περιγράφει ο ψαράς και συγκλονίζει.
«Διακινητές μου δίνουν πολλά λεφτά για να πουλήσω τη βάρκα μου αλλά δεν το αντέχω»
Ο Dabbebi ψαρεύει στα νερά της Σφαξ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Τυνησία από όταν ήταν 10 ετών. Όπως λέει, σήμερα οι περισσότεροι ψαράδες έχουν πουλήσει τις βάρκες τους σε διακινητές μεταναστών έναντι τεραστίων χρηματικών ποσών.
«Πολλές φορές μου έδωσαν πολλά χρήματα για να πουλήσω το σκάφος μου αλλά πάντα αρνούμαι γιατί αν κάποιος πνιγόταν μέσα στο σκάφος μου, δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου» συγκλονίζει.
Λίγο πιο πέρα, μια ομάδα μεταναστών από το Νότιο Σουδάν μπαίνει σε μια βάρκα ελπίζοντας να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και η βάρκα ήταν πολύ μικρή» λέει ένας από τους μετανάστες για την πρώτη τους προσπάθεια να φτάσουν στην Ιταλία, η οποία απέτυχε.
Βασικό λιμάνι για τους μετανάστες η Τυνησία
Σύμφωνα με τις Αρχές της Τυνησίας, 13.000 μετανάστες αναγκάστηκαν να βγουν από τις συχνά υπερφορτωμένες βάρκες τους και να επιστρέψουν στην ακτή τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο περίπου 24.000 άνθρωποι έφυγαν από τις ακτές της Τυνησίας για την Ιταλία.
Η χώρα έχει γίνει πλέον το κυριότερο σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Λιβύη κατείχε προηγουμένως την αρνητική αυτή πρωτιά, αλλά η βία κατά των μεταναστών και οι απαγωγές από εγκληματικές συμμορίες οδήγησαν πολλούς να προτιμούν την Τυνησία.