Δίκη Πισπιρίγκου: «Το παιδί εκεί που ήταν καλά, οδηγήθηκε στο τέλος» - Ξέσπασμα Κούγια
Δίκη Πισπιρίγκου: «Το παιδί εκεί που ήταν καλά, οδηγήθηκε στο τέλος» - Ξέσπασμα Κούγια

Δίκη Πισπιρίγκου: «Το παιδί εκεί που ήταν καλά, οδηγήθηκε στο τέλος» – Ξέσπασμα Κούγια

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Με την κατάθεση του Αριστείδη Αναστασάκη, επιστημονικού υπεύθυνου της μονάδας κληρονομικών παθήσεων του Ωνασείου συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξαν ευρήματα στο γονιδιακό έλεγχο και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση «τα νοσήματα έχουν μια φυσική πορεία» και δεν οδηγούν απευθείας στο θάνατο. Πάντως, σε διακοπή της δίκης ο μάρτυρας πλησίασε τη Ρούλα Πισπιρίγκου και πιάνοντας της το χέρι της είπε «κουράγιο, με στεναχωρεί πολύ αυτή η υπόθεση».

«Εμείς ενημερωθήκαμε για τους δυο θανάτους των παιδιών, κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς της Τζωρτζίνας που βρισκόταν εν ζωή τότε. Από την πλευρά την καρδιολογική. Είχαμε στην ουσία τρεις αιφνίδιους θανάτους, δυο της Μαλένας και της Ίριδας και την ανακοπή της Τζωρτζίνας. Αυτό είναι ισχυρή ένδειξη ότι κάτι κληρονομικό υπάρχει εφόσον οι θάνατοι αυτοί είναι από οργανικά αιτία», είπε και συνέχισε λέγοντας πως δεν υπήρξε διάγνωση καρδιαγγειακού καρδιολογικού νοσήματος σε κανένα από τους δυο γονείς.

«Όμως πολλές φορές οι γονείς μπορεί να είναι φορείς κάποιου γονιδίου το οποίο εκδηλώνεται στο παιδί. Οι πιθανότητες είναι 25%. Αν οι γονείς ήταν φορείς θα μπορούσε αυτό να γεννήσει νόσημα στα παιδιά. Ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί και να κουβαλάει γεννητική πληροφορία που δεν εκφράζεται. Το έχω σε ένα κουτάκι. Αυτό το κουτάκι αν δεν ανοίξει, δε θα εκδηλώσει τίποτα, ούτε κινδυνεύω. Όμως υπάρχουν πολλά σενάρια. Μπορεί να ανοίξει λίγο ή πολύ ή σε πρώιμη φάση της ζωης. Πρέπει το κουτάκι να ανοίξει για να πεθάνει κάποιος. Πρέπει να υπάρξουν ευρήματα σε κλινικό επίπεδο. Το καρδιογράφημα, το χόλντερ, το τεστ κοπώσεως να δείξουν κάτι».

Πρόεδρος: Πότε το αίμα δεν μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα;
Μάρτυρας: Αν βρεθούμε σε περιβάλλον που δεν υπάρχει οξυγόνο. Αν σταματήσει η παροχή οξυγόνου ο θάνατος προέρχεται από πολυοργανική δυσλειτουργία. Υπάρχουν περιπτώσεις τοξικής παρέμβασης, ένα φάρμακο που θα επηρεάσει το αίμα.
Πρόεδρος: Πώς πηγαίνουμε από τη λειτουργία στην απόλυτη καταστροφή του μυοκαρδίου;
Μάρτυρας: Σκεφτείτε ένα τροχαίο ή έναν πυροβολισμό στην καρδιά. Φανταστείτε ένα δηλητήριο που το στέλνουμε και καταστρέφει τα όργανα και μαζί το μυοκάρδιο. Τα νοσήματα έχουν φυσική πορεία, αρχική, μεσαία και τελική φάση. Έχουν εξέλιξη. Η ιατρική έχει τη δυνατότητα να τα πιάσει πριν πλήξουν θανάσιμα τον οργανισμό. Υπάρχουν καταστάσεις που θα συμβεί κεραυνοβόλα όπως δηλητήριο ή χτύπημα.
Πρόεδρος: Αν η μητέρα έβαζε το χειριστήριο πάνω στο παιδί την ώρα του επεισοδίου θα κατέγραφε και χρόνο του συμβάντος;
Μάρτυρας: Ναι.

«Όταν αρχίσει να δυσλειτουργεί ένα σύστημα, για παράδειγμα αυτό που καταγράφει ο απινιδωτής το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, παρατηρείς κάποια πράγματα. Το δίκτυο δεν πέφτει ξαφνικά. Σκεφτείτε τους παππούδες. Θα κάνουν έναν λιποθυμικό επεισόδιο, ένα δεύτερο και θα του βάλουμε βηματοδότη αφού έχει βραδυκαρδία. Αυτό φαίνεται ότι δεν καταγράφηκε. Δεν υπήρξε σταδιακή αποδιοργάνωση του δικτύου του κοριτσιού αλλά εκεί που ήταν καλά ξαφνικά οδηγήθηκε στο τέλος. Αυτό είναι περίεργο» ανέφερε ο κ. Αναστασάκης.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως από τα στοιχεία μέχρι σήμερα «φαίνεται ότι ο μηχανισμός του θανάτου ήταν βραδυαρρυθμικός και όχι ταχυαρρυθιμικός. Όταν ο απινιδωτής ενεργοποίησε το βηματοδότη υπάρχει ένα θέμα…το αν λειτουργούσε το μυοκάρδιο. Η ένδειξη είναι αυτή. Ότι το μυοκάρδιο έπαψε να λειτουργεί, τα κύτταρα αρνιόντουσαν να δουλέψουν».

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ο κ. Αναστασάκης ανέφερε πως μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας επικοινώνησε με τον γιατρό Παπαγγιανη. «Ήταν έκπληξη. Μας στεναχώρησα παρά πολύ μετά από τέτοια προσπαθήσαμε. Χάσαμε. Αυτό ήταν το συναίσθημα. Χάσαμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχε μια ομάδα που συνεδρίαζε καθημερινά για αυτή τη κοπέλα. Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού. Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας. Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας την να λειτουργήσει, αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο. Έτσι είχαμε το θάνατο. Ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα μας έδινε τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει….Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κουγια σχετικά με επεισόδιο που περιέγραψε η μικρή Τζωρτζίνα, ο γιατρός αναφώνησε: «Το σημείο ότι το ίδιο το παιδί διηγήθηκε επεισόδιο στους γιατρούς, σε εμένα ακούγεται ιατρικά αντιφατικό. Είναι μη αποδεκτό από την ιατρική. Δεν μπορεί να συμβεί! Δεν γίνεται! Όταν υφίσταμαι επεισόδιο με σπασμούς ή με επιληψία ή με αύρα, δεν έχω ποτε συνείδηση. Τέλος!».

Κούγιας: Ο συνεργάτης σας είπε χθες ότι δεν ελέγχθηκε το σύνολο των γονιδίων για την επιληψία…
Μάρτυρας: Για να γίνει αιφνίδιος θάνατος από επιληψία, πρέπει να γίνει και επιληψία! Πρέπει να υπάρχει επιληψία, το καταλαβαίνετε αυτό;

Κούγιας: «Μ’ εχετε ξεφτιλίσει»

Την έντονη διαμαρτυρία του προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, επανακαταθέτοντας σειρά αιτημάτων, στα οποία δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα το δικαστήριο.

«Σας εισφέρω χαρτιά με ανυπέρβλητο κόλλημα μου κι εσείς παίρνετε τηλέφωνο όλους τους δικαστές στην Ελλάδα αμφισβητώντας την ηθική μου. Μ’ έχετε ξεφτιλίσει!» είπε φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Κούγιας και συμπλήρωσε: «Χθες κάνατε επίθεση σε μια νεαρή συνάδελφο. Στο αποκορύφωμα της προσβλητικής συμπεριφοράς ενώ είχαμε διακόψει και σας ενημερώσαμε από την Πέμπτη εγγράφως ότι υπήρχε κόλλημα».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να ρωτάμε τον κ. Ηλιάδη ποτέ μπορεί να έρθει στο δικαστήριο, όταν έχει πάει 3 φορές με συνοδεία μέσων ενημέρωσης στον υπουργό και έχει διαρρεύσει στοιχεία της κατηγορουμένης. Απαράδεκτα πράγματα. Όταν μιλάτε συνεχώς για το 18μηνο της κατηγορουμένης και φαίνεται να έχετε σχηματίσει την πεποίθηση ότι είναι ένοχη. Είναι σα να λέτε θα τελειώσει το 18μηνο και θα βγει έξω η δολοφόνος. Έχετε επιδείξει παντελή αδιαφορία στα δικαιώματα της κατηγορούμενης» ανέφερε ο δικηγόρος και σημείωσε πως από τις 34 συνεδριάσεις είχε ανυπέρβλητα κολλήματα στις 11 εξ αυτών και η κατηγορουμένη εκπροσωπήθηκε από μια άπειρη ακόμη συνεργάτιδα του.

Ο ποινικολόγος έκανε λόγο για καταπάτηση και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της Ρούλας Πισπιρίγκου από το δικαστήριο. «Έχουν καταστρατηγηθεί τα δικαιώματα της, δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την αρχή της δίκης, μάρτυρες που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει. Το δικαστήριο αδιαφόρησε εντελώς για την ικανοποίηση των αιτημάτων και φτάσαμε σε μια προσβλητική διαδικασία να μην εκπροσωπείται από δικηγόρους και να της ζητήσετε να κάνει ερωτήσεις χωρίς να έχει γνώσεις. Αυτό που κάνατε είναι προσβολή στο πρόσωπο μου. Αν αμφιβάλλετε για την ηθική μου και εξετάσατε έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες κάνοντας καταδικαστικές ερωτήσεις… είχα ακούσει ότι είστε αυστηρή δικαστής αλλά δεν ήξερα ότι είστε αντιδικηγορική δικαστής. Θέλω να διαμαρτυρηθώ εντονότατα!».

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να απαντηθούν τα αιτήματα από το δικαστήριο άμεσα και πριν ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας. «Αν ικανοποιήσετε τα αιτήματα μου στο τέλος Ιουλίου όταν θα έχουν περάσεις 57 μάρτυρες και δε θα μπορώ να εξετάσω κανένα, δε θα έχει διεξαχθεί δίκαιη δίκη» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας που κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του που διήρκησε μια ώρα, έκανε και αναφορές σε προσωπικά στοιχεία της προέδρου της έδρας.

«Η αναφορά προσωπικών στοιχείων δικών μου στην αίθουσα δεν αφορά κανέναν. Είναι εκτός διαδικασίας. Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα σας, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί. Η ένταση εχθές υπήρξε για τον τρόπο της διαδικασίας» απάντησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις