Τέλος τα κόλπα με τις αποδείξεις στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις
Τέλος τα κόλπα με τις αποδείξεις στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις

Τέλος τα κόλπα με τις αποδείξεις στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που βάζει τέλος στις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές και στα «κόλπα» με τις αποδείξεις. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ έχουν περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου.

Πέραν της διασύνδεσης 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, θα λειτουργήσουν και 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί νέας γενιάς,  κυρίως στον χώρο της εστίασης.

Πρακτικά, από το Οκτώβριο, καμία απόδειξη από POS δεν θα εκδίδεται χωριστά από την ταμειακή, καθώς οι πληρωμές με κάρτα θα πραγματοποιούνται μόνο όταν εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα «παραθυράκια» της φοροδιαφυγής, καθώς επιχειρήσεις δεν προχωρούν στην έκδοση αποδείξεων ακόμη και όταν έχουν χρεώσει κάρτα μέσω POS, ενώ ακυρώνουν εκ των υστέρων αποδείξεις που έχουν δώσει στους πελάτες τους.

Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

1. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Με το νέο σύστημα η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

2. Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

3. «Έξυπνοι» ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κύριες Ειδήσεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις