Κορωνοϊός: Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη στη Γερμανία για το εμβόλιο της BioNTech
Κορωνοϊός: Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη στη Γερμανία για το εμβόλιο της BioNTech

Κορωνοϊός: Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη στη Γερμανία για το εμβόλιο της BioNTech

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η πρώτη δίκη στη Γερμανία για διεκδίκηση αποζημίωσης μετά τη χρήση του εμβολίου της BioNTech κατά του Covid 19 που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες αναβλήθηκε. Ο συνήγορος υπέβαλε ένσταση κατά της σύνθεσης του εφετείου του Αμβούργου και αναμένεται να οριστεί εντός των επόμενων ημερών νέα δικάσιμος.

Η ενάγουσα στο εφετείο του Αμβούργου ζητά την καταβολή αποζημίωσης τουλάχιστον 150.000 ευρώ για παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της BioNTech κατά του Covid 19. Η γυναίκα, η οποία δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, επικαλείται ότι υπέφερε από πόνους στο πάνω μέρος του σώματος, πρήξιμο στα άκρα, εξάντληση, κόπωση και διαταραχές ύπνου μετά τον εμβολιασμό.

Η BioNTech απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ενάγουσας. «Εξετάσαμε προσεκτικά τα προβλήματα υγείας που περιγράφονται από την ενάγοντα με βάση όλες τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αγωγή είναι αβάσιμη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Γενικότερα η εταιρεία θεωρεί ότι τα προβλήματα υγείας είναι γνωστά ως πιθανές παρενέργειες και αναφέρονται στις πληροφορίες του προϊόντος και στις οδηγίες χρήσης – κυρίως πρόσκαιρες αντιδράσεις εμβολιασμού, όπως πονοκεφάλους ή πυρετός, είτε πρόκειται για βλάβες της υγείας για τις οποίες δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με το εμβόλιο.

Η γερμανική BioΝΤech με έδρα το Μάιντς ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του εμβολίου mRNA για τον Covid 19, το οποίο διατέθηκε παγκόσμια από την αμερικανική Pfizer. Ειδικά στη Γερμανία είχε διατεθεί ευρέως το εμβόλιο της BioΝΤech, εναντίον της οποίας αναμένεται κύμα αγωγών εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Οι αγωγές στρέφονται και εναντίον άλλων παρασκευαστών ανάλογων εμβολίων για τον Covid 19, όπως η αμερικανική εταιρία Moderna.

Ο δικηγόρος της ενάγουσας Τομπίας Ούλμπριχ ανέφερε ότι η δικηγορική του εταιρία έχει υποβάλλει άλλες 250 αγωγές εμβολιασθέντων. Μέχρι στιγμής, το δικηγορικό του γραφείο έχει καταθέσει 250 αγωγές σε δικαστήρια, ενώ και μία άλλη δικηγορική εταιρεία, Caesar-Preller, ανακοίνωσε ότι εκπροσωπεί 100 παρόμοιες υποθέσεις, με αξιώσεις αποζημιώσεων έως και 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι αγωγές προέρχονται από το φάσμα των αρνητών της πανδημίας και των συνομωσιολόγων, στο οποίο ανήκει και ο δικηγόρος, Τομπίας Ούλμπριχ. Το δικηγορικό του γραφείο στο Ντίσελντορφ είχε κάνει διαφημιστική καμπάνια για την ανάληψη αγωγών κατά των εμβολίων Covid 19. Ο Ούλμπριχ υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι το εμβόλιο είναι «βιολογικό όπλο» στην υπηρεσία του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος «θέλει να μειώσει μέσω των εμβολίων τον πληθυσμό του γερμανικού λαού στα 27 εκατομμύρια».

Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕMA) επιβεβαίωσε τα οφέλη όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί από αυτόν, συμπεριλαμβανομένου του παρασκευάσματος Biontech-Pfizer, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σπάνιος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας ως παρενέργειες των εμβολίων. Αντίθετα, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως σώθηκαν από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ακόμη και σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, η BioNTech mporeöi να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων. Όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες, οι κατασκευαστές εμβολίων καλύπτονται από την συμφωνία με την ΕΕ στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη της ΕΕ και όχι οι εταιρίες θα καταβάλουν ενδεχόμενη αποζημίωση για πιθανές παρενέργειες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις