Σουηδία: Το ΝΑΤΟ ίσως στείλει στρατεύματα στη χώρα, πριν την ένταξή της στη Συμμαχία

Η Σουηδία θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στρατεύματα στο έδαφός της ακόμα και πριν την επίσημη ένταξή της στην αμυντική συμμαχία, δήλωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Η Σουηδία υπέβαλε πέρυσι αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία και η Σουηδία ευελπιστεί τώρα να γίνει μέλος έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον επόμενο μήνα.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν την προετοιμασία με το ΝΑΤΟ και τις χώρες του ΝΑΤΟ για να καταστήσουν δυνατές μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις», δήλωσαν ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Αμυνας Παλ Γιόνσον.

«Οι προετοιμασίες μπορεί να περιλαμβάνουν την προσωρινή εγκατάσταση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού σε σουηδικό έδαφος. Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας», ανέφεραν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Ρωσία θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον απειλή για τις γειτονικές χώρες, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι και εξέφρασαν αβεβαιότητα για την έκταση των εδαφικών φιλοδοξιών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Φινλανδία, που έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις