ΠΟΥ: Συνεργασία με Κομισιόν για την ψηφιακή υγεία
ΠΟΥ: Συνεργασία με Κομισιόν για την ψηφιακή υγεία

ΠΟΥ: Συνεργασία με Κομισιόν για την ψηφιακή υγεία

Την έναρξη μιας συνεργασίας ορόσημο για την ψηφιακή υγεία, ανακοίνωσαν σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τον Ιούνιο του 2023 ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ψηφιακής πιστοποίησης COVID-19 για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που θα διευκολύνει την παγκόσμια κινητικότητα και θα προστατεύει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία.

Αυτό είναι το πρώτο δομικό στοιχείο του Παγκόσμιου Δικτύου Πιστοποίησης Ψηφιακής Υγείας του ΠΟΥ (GDHCN) που θα αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους.

Παγκόσμια στρατηγική υγείας

Με βάση την Παγκόσμια Στρατηγική Υγείας της ΕΕ και την Παγκόσμια Στρατηγική των Κρατών Μελών του ΠΟΥ για την Ψηφιακή Υγεία , η πρωτοβουλία ακολουθεί τη συμφωνία της 2ας Δεκεμβρίου 2022 που υπογράφηκε από την Επίτροπο Κυριακίδη και τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε παγκόσμια θέματα υγείας. Αυτό ενισχύει περαιτέρω ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με τον ΠΟΥ στον πυρήνα του, που τροφοδοτείται από μια ισχυρή ΕΕ.

Αυτή η συνεργασία θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία στην ανάπτυξη, διαχείριση και εφαρμογή του συστήματος του ΠΟΥ, επωφελούμενη από την επαρκή τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα. Ένα πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα τρέχοντα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ένα παγκόσμιο σύστημα του ΠΟΥ που βασίζεται στην κληρονομιά της ΕΕ

Ένα από τα βασικά στοιχεία στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πανδημίας COVID-19 ήταν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Για να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός των συνόρων της, η ΕΕ θέσπισε γρήγορα διαλειτουργικά πιστοποιητικά COVID-19 (με τον τίτλο «Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ» ή «DCC ΕΕ»). Με βάση τεχνολογίες και πρότυπα ανοιχτού κώδικα, επέτρεψε επίσης τη σύνδεση χωρών εκτός ΕΕ που εκδίδουν πιστοποιητικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές DCC της ΕΕ, καθιστώντας την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση σε όλο τον κόσμο.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ για να καθορίσουν συνολικές κατευθυντήριες γραμμές για τέτοια πιστοποιητικά. Για να βοηθήσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για την υγεία ενόψει των αυξανόμενων απειλών για την υγεία, ο ΠΟΥ δημιουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας που βασίζεται στα γερά θεμέλια του πλαισίου, των αρχών και των ανοιχτών τεχνολογιών του DCC της ΕΕ. Με αυτή τη συνεργασία, ο ΠΟΥ θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία παγκοσμίως με τη δική του δομή, με στόχο να επιτρέψει στον κόσμο να επωφεληθεί από τη σύγκλιση των ψηφιακών πιστοποιητικών.

Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό προτύπων και την επικύρωση ψηφιακών υπογραφών για την αποφυγή απάτης. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΠΟΥ δεν θα έχει πρόσβαση σε τυχόν υποκείμενα προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αποκλειστικό τομέα των κυβερνήσεων.

Το πρώτο δομικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος της ΠΟΥ τίθεται σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2023 και στοχεύει να αναπτυχθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185