Κριτική για το βιβλίο «Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ», Μαρία Κρόκου, εκδόσεις ΠΝΟΗ!
Κριτική για το βιβλίο «Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ», Μαρία Κρόκου, εκδόσεις ΠΝΟΗ!

Κριτική για το βιβλίο «Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ», Μαρία Κρόκου, εκδόσεις ΠΝΟΗ!

Με την ματιά της Εύας Νάτση!

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το 2012 η Μαρία Κρόκου έκανε το ντεμπούτο της στο χώρο της λογοτεχνίας με το βιβλίο της ΕΞΑΡΕΣ, και κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό. Ακολουθεί το 15 το επόμενο της βιβλίο «Αν δεν ήμουν εγώ… Αν δεν ήμουν εδώ…» και έρχεται σήμερα 7 χρόνια μετά να αποδείξει πως δεν επαναπαύτηκε αλλά δούλεψε σκληρά για να έχουμε σήμερα στα χέρια μας αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο. Ένα στοίχημα δύσκολο, όχι όμως για τη δημιουργό του, καθώς Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ. Αν και, αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι κρίσιμο και οι ισορροπίες κινδυνεύουν να ανατραπούν σκορπίζοντας τον θάνατο. Σπουδαίο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό Κοινωνικο-αστυνομικό θρίλερ.

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ που είναι πολύ επιλεκτικό στις επιλογές του. Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο σε γκρι φόντο όπου δεσπόζει μια διπλή γυναικεία φιγούρα που είναι κατά το ήμισυ ένα αρχαίο άγαλμα, η Μαρία ξετυλίγει το κουβάρι μιας συναρπαστικής ιστορίας. Με ζωντανούς διαλόγους, άμεσο λόγο, γραφή με ένταση και πυγμή, το «Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ» καταφέρνει να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον σου από την πρώτη αράδα και να σε οδηγήσει στη μαγεία της αποκρυπτογράφησης ευφυέστατων γρίφων, χωρίς περιστροφές και ανούσιες περιγραφές.

Έντονη δράση, αστυνομική πλοκή, αναφορές που ρέουν από την αρχαιότητα, εύστοχες ανατροπές και ηθογραφικά στοιχεία, δημιουργούν ένα εκπληκτικό κράμα που κερδίζει τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε σπηλαιώδεις διαδρομές όπου όλα μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.

Με επίκεντρο τη Λυδία, η συγγραφέας κατορθώνει να πυροδοτήσει όλες τις αισθήσεις και να τις οδηγήσει σε έναν ατέρμονο κύκλο αγωνίας και ανεξέλεγκτης έντασης. Η Λυδία είναι μια νέα γυναίκα, που ακολουθεί πιστά τη ρουτίνα της δουλεύοντας σε ένα δικηγορικό γραφείο. Όλα φαινομενικά κυλούν ήρεμα, έως ότου ένα ατύχημα που θα συμβεί στη μητέρα της, θα αποτελέσει αφορμή να βρεθεί κληρονόμος όχι απλά μιας απίστευτης περιουσίας, αλλά και άλλων μυστικών. Ο ύπνος της συνταράσσεται από την άγνωστη πραγματικότητα στην οποία θα βρεθεί μπλεγμένη και ένα παρελθόν για την μητέρα της που αγνοούσε. Ο χρόνος πιέζει. Οι αποκαλύψεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Και η Λυδία καλείται να διαφυλάξει καλά κρυμμένα μυστικά εις τους αιώνες και να αποφασίσει ποιον τελικά αξίζει να σώσει: τον εαυτό της ή τους γρίφους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη με κίνδυνο να εκθέσει το παρελθόν και να ανατρέψει τη ροή της ιστορίας;

Η διαθήκη ανοίγει και έρχεται να αναταράξει εκ νέου τα νερά και να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις. Τέσσερα αντικείμενα: ένα Δαχτυλίδι με περίεργα σύμβολα, ένα κουτάκι με διάφανες πέτρες, ένα τυλιγμένο χαρτί σε σχήμα πάπυρου με παράξενα ακαταλαβίστικα γράμματα κι ένα σημείωμα σηματοδοτούν την αρχή μιας σειράς απρόβλεπτων καταστάσεων χωρίς λογική… ή μήπως υπάρχει μια γραμματική λογική πίσω από κάθε στοιχείο;

Σύμμαχός της ο Ορέστης, ένας καθηγητής φιλοσοφίας που μόλις εγκαταστάθηκε στη γειτονιά και βρίσκεται συνεχώς δίπλα της βοηθώντας την να ξεδιαλύνει τους γρίφους. Όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό και εκείνη στέκεται μπερδεμένη ανάμεσα στις αποκαλύψεις του χθες και στην προσωπική της ζωή που μπαίνει σε μια νέα περίεργη τροχιά. Τα γεγονότα ακολουθούν ένα κρεσέντο ανατροπών και κανείς δεν μοιάζει να είναι αυτό που φαίνεται…

Η αφήγηση κινείται παράλληλα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με κάποια πρόσωπα να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν που ζητά επιτακτικά να διαφυλαχθούν οι ισορροπίες. Και φυσικά, εκτός από την Λυδία, υπάρχει άλλη μια γυναικεία φιγούρα, η ηρωίδα μας από την αρχαία εποχή που θα δώσει μια άλλη νότα στην ιστορία μας δημιουργώντας μια αντιπαραβολή με το σήμερα. Η επιβλητική ατμόσφαιρα των ιερών χώρων απλώνεται μεγαλειώδης και αγέρωχη. Θα περπατήσουμε με τις ηρωίδες μας στις ίδιες διαδρομές και θα αισθανθούμε το ίδιο δέος που ένοιωθε η Λυδία γνωρίζοντας πως διασχίζει τα ίδια μονοπάτια με τους αρχαίους προγόνους. Η καλοστημένη πλοκή δεν αφήνει χαραμάδες ώστε να τρυπώσει το μυαλό του αναγνώστη και να βρει τη λύση του γρίφου. Οι ανατροπές σκάνε εκεί που κανείς δεν τις περιμένει και θολώνουν το τοπίο. Ταυτόχρονα, η μυθολογική και ιστορική διάσταση της πλοκής γοητεύει, καθώς όλα αναλύονται σε βάθος, με αναφορές σε βιβλία, θρύλους, δοξασίες, ιστορικά γεγονότα και προλήψεις.

Η αφήγηση δίνει την αίσθηση μιας αέρινης χορογραφίας, απόλυτα εναρμονισμένης με τις επιταγές ενός απαιτητικού καλοστημένου έργου και της μελέτης αρχαιοελληνικής ιστορίας όπου ξεκινάνε όλα. Αναφορές στον αρχαίο πολιτισμό που η συγγραφέας έχει ακουμπήσει με σεβασμό και δείχνουν την μεγάλη έρευνα και μελέτη που έχει γίνει.

Ο γρήγορος ρυθμός, η σφιχτή πλοκή, οι καλοδουλεμένες και πειστικές ανατροπές, οι χρονικές εναλλαγές στην αφήγηση, η έξυπνοι γρίφοι και οι δυνατοί χαρακτήρες δίνουν πνοή σε ένα δυνατό μυθιστόρημα που αξιοποιεί όλες τις συμβάσεις του είδους και σαγηνεύει.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή https://vivliopareas.blogspot.com
Πολιτισμός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις