Αρνητές: Μέχρι και 3 χρόνια φυλακή για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
Δυστυχώς είναι πολλοί οι γονείς που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην μόρφωση και στην κοινωνικοποίηση με το πρόσχημα της άρνησης για τον κορονοϊό, παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο
Τα απανωτά κρούσματα με παιδιά που παραμένουν κλειδωμένα στα σπίτια τους γιατί οι αρνητές γονείς τους δεν θέλουν να τα υποβάλλουν σε self test και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας με αποτέλεσμα να τους απαγορεύουν την φοίτηση στα σχολεία, αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης αποφάσισαν να επαναφέρουν στον νέο Ποινικό Κώδικα την διάταξη που προβλέπει ποινικές κυρώσεις εναντίον τους.
Το αδίκημα θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και θα επισύρει φυλάκιση έως και 3 χρόνια. Η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα με τους αρμόδιους υπουργούς να επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο -στην προκειμένη με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού- η οποία καταργήθηκε στον Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα. Η μορφή του αδικήματος λοιπόν θα είναι πλημμέλημα και θα μετατραπεί στην αυστηρότερη αντιμετώπιση του θέματος που υπήρξε ποτέ.
Δυστυχώς είναι πολλοί οι γονείς που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην μόρφωση και στην κοινωνικοποίηση με το πρόσχημα της άρνησης για τον κορονοϊό, παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο.
Ο νόμος μέχρι που καταργήθηκε το 2019 έλεγε ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».
Το εν λόγω άρθρο του ΠΚ ανέφερε πως «όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης». Το άρθρο 458 ουσιαστικά καταργήθηκε το 2019 με τον προηγούμενο ΠΚ καθώς λογιζόταν ως πταίσμα και τα πταίσματα καταργήθηκαν με αποτέλεσμα όσοι δεν συμμορφώνονταν να μην αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Πλέον αυτό αναμένεται να αλλάξει άμεσα και με τη νέα διάταξη που θα έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα ασκηθεί άλλο ένα μέτρο πίεσης σε όσους επιμένουν να αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας, αλλά και των μέτρων κατά του κορονοϊού.
Πηγή: reader.gr