Κρήτη: Με ποινική ρήτρα εκβιάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - «Το υπουργείο εργασίας να πάρει θέση άμεσα»
Κρήτη: Με ποινική ρήτρα εκβιάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - «Το υπουργείο εργασίας να πάρει θέση άμεσα»

Κρήτη: Με ποινική ρήτρα εκβιάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – «Το υπουργείο εργασίας να πάρει θέση άμεσα»

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Καταγγελίες – σοκ, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δεσμεύουν το προσωπικό να τους επιστρέψει έως και 10.000 ευρώ σε περίπτωση που παραιτηθούν.

Παρά το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία στη χώρα ανθεί, η έλλειψη προσωπικού που στελεχώνουν τις δομές ξενοδοχείων, χρόνο με τον χρόνο μειώνεται και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως οι αντίξοες συνθήκες και οι μη επαρκείς αμοιβές που λειτουργούν ως αντικίνητρο για τους νέους να απασχοληθούν στον κλάδο.

Παράτυπες «ποινικές ρήτρες», δηλωμένους εργαζόμενους στο εξωτερικό ενώ εργάζονται στην Ελλάδα και συμπεριφορές που εντάσσονται στο φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού είναι μερικές από τις καταγγελίες που διαμορφώνουν ένα προβληματικό τοπίο μεταξύ εργαζομένων, δηλαδή μισθωτών, και εργοδοτών.

Την ίδια στιγμή, τους «απειλούν» ότι εάν οι εργαζόμενοι παραιτηθούν θα πληρώσουν «ποινική ρήτρα» 5.000 ευρώ! Οι καταγγελίες αυτές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αναμένεται να αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σχολιάζουν ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κρήτης και οι πρόεδροι των ξενοδόχων Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης ανέφερε: «Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, όμως δεν είναι βιομηχανία. Έχει να κάνει με προσφερόμενες υπηρεσίες. Εμείς οι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι είμαστε ένα καταρτισμένο προσωπικό. Έχει υπογραφεί ήδη η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας και είναι υποχρεωτική.

Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι αιτίες είναι πολλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περισσότερη επιβάρυνση των εργαζομένων στην εργασία τους. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και εκείνες οι επιχειρήσεις, ευτυχώς είναι η μειοψηφία, που δεν τηρούν αυτή τη συλλογική σύμβαση εργασίας, κάνουν συμφωνίες υποδεέστερες. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και αυτά τα φαινόμενα όσον αφορά τις ρήτρες που κάποιοι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει το προσωπικό».

Για το αν έχουν υπογράψει κάποιοι αυτές τις ρήτρες τόνισε: «Βεβαίως κάποιοι συνάδελφοί μας έχουν υπογράψει αυτές τις ρήτρες, εμάς μας εξοργίζει αυτό το γεγονός. Έχουμε απευθυνθεί στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, στην επιθεώρηση εργασιών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει και το άλλο φαινόμενο, όταν ένας εργαζόμενος για τους δικούς του λόγους, είτε για θέμα υγείας, είτε οι συνθήκες δεν είναι καλές, μπορεί να φύγει από μόνος του. Εκεί του λένε, εφόσον φύγεις, πρέπει να πληρώσεις τρεις μισθούς ακαθάριστους. Όλα αυτά είναι παράνομα. Πρέπει το υπουργείο εργασίας να πάρει θέση άμεσα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου είπε: «Ο τουρισμός στην Κρήτη περιλαμβάνει μια μεγάλη δέσμη πραγμάτων και έχουμε πολλά πράγματα που είμαστε υπερήφανοι. Η περιφέρεια της Κρήτης έχει περίπου δύο χιλιάδες ξενοδοχεία και έναν μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων. Αυτό λοιπόν με το οποίο ασχολείται η περιφέρεια Κρήτης είναι η τουριστική προβολή σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές έρχεται σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και με τον πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ασχοληθήκαμε με την κατάρτιση των εργαζομένων.

Αν υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν καταχρηστικές μεθόδους, αυτό αφορά την επιθεώρηση εργασίας, τους καταγγέλλοντες γιατί αυτό δεν τιμά την Κρήτη. Βεβαίως είναι καταχρηστικά, καμία σύμβαση δεν υπερισχύει του νόμου και καμία συλλογική σύμβαση, η οποία κατέστη υποχρεωτική, δεν μπορεί να είναι υποδεέστερη από ατομικές. Κατά συνέπεια, εφόσον θέλει ο πρόεδρος, όπως πάρα πολύ καλά το κάνει. Να παρέμβει η Περιφέρεια Κρήτης στο βαθμό που μπορεί και πρέπει».

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις