Τουρκία: Ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο Σ. Ογάν, αποσύρθηκε ο Μ. Ιντζέ
Και ο τέταρτος υποψήφιος στην προεδρική κούρσα της Τουρκίας, ο Σινάν Ογάν, ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει να κάνει δηλώσεις αύριο στην Άγκυρα.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ο Μουχαρέμ Ιντζέ.
Η απόσυρσή του Μουχαρέμ Ιντζέ αλλάζει τις ισορροπίες και ανοίγει τον δρόμο να υπάρξει νικητής ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Χτες και σήμερα ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Τις τελευταίες ημέρες δεχόταν πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, ενώ δέχθηκε και απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. Ο ίδιος έκανε λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε χτες να στηρίξει την Συμμαχία του Εθνους, για να «φερουμε μαζί την αλλαγή», όπως είπε, και να καθαρίσουν μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική.
Με 49,3% και 5 μονάδες από τον Ερντογάν προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου
Να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda δίνει ποσοστό 49,3% στον Κιλιτσντάρογλου έναντι 43,7% στον Ερντογάν. Ανάλογα είναι τα ευρήματα και από τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η απόσυρση Ιντζέ από τις εκλογές δίνει προβάδισμα νίκης στον Κιλιτσντάρογλου αυτή την Κυριακή.
Tα συμπεράσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία.
Συνάδουν μάλιστα με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.
Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, εμφανίζει τη στήριξη στο πρόσωπο των δύο άλλων υποψηφίων στο 4,8% για τον Σινάν Ογκάν και στο 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ.
Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει προς το να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε έναν δεύτερο γύρο.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll επίσης κάνει λόγο για δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να παίρνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%.
Σε επαναληπτικό γύρο εμφανίζεται ο Κιλιτσντάρογλου να παίρνει το 51,3%.
Ο Χακάν Ακμπάς, ωστόσο, ο διευθυντής του Strategic Advisory Services, εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης αυτού στο οποίο ήλπιζε: έναν δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου.
“Δεδομένων του σεισμού και της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτό θα ήταν επιτυχία για εκείνον. Αυτό που έχει τώρα σημασία ακόμη περισσότερο είναι τα αποτελέσματα για τη βουλή. Αν προκύψει βουλή χωρίς αυτοδυναμία, ο Ερντογάν θα κάνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τη σταθερότητα έναντι του χάους που πιθανόν να προκληθεί στο ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχίας με έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα”, είπε.
Η δημοσκόπηση της Konda εμφανίζει τη στήριξη προς την κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν στο 44% για τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή να προηγείται εκείνης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης με 39,9%.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να έχει τον ρόλο του ”ρυθμιστή”.
Σύμφωνα με την Konda, το HDP, το οποίο κατεβαίνει υποψήφιο με το έμβλημα άλλου κόμματος υπό τον φόβο δικαστικής απαγόρευσης, και οι αριστεροί σύμμαχοί του φέρονται να εξασφαλίζουν 12,3% στις βουλευτικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τον Ερντογάν και τους συμμάχους του σε μειοψηφία.
“Αναμφίβολα ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που επιθυμεί την αλλαγή και σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι νεότεροι ψηφοφόροι. Είτε κερδίσει οριακά είτε χάσει, εκτιμώ ότι η ΄περίοδος Ερντογάν’ έχει παρέλθει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα μοντέλο θεσμικής διακυβέρνησης”, λέει η Ασλι Αϊντιντασμπάς του Ινστιτούτου Brookings.
Η Konda, η οποία δημοσιοποιεί μόνο μια δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, πραγματοποίησε συνεντεύξεις δια ζώσης με 3.480 ανθρώπους σε 35 τουρκικές περιφέρειες. Η δημοσκόπησή της έχει περιθώριο σφάλματος +/- 2.2% .
Πηγή: ΕΡΤ