Μια διαδρομή φυσικού κάλλους στην Κύπρο #EduTourism
Η εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας αποτελεί μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες. Η Κύπρο ως προορισμός διαθέτει, ανάμεσα σε πολλές, δύο λίμνες με μεγάλη οικολογική αξία και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.
Η επίσκεψη στο νησί μπορεί να συνοδεύεται από μια στάση στην Αλυκή Λάρνακας, η οποία είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων λιμνών έκτασης 2,2 χλμ². Η κύρια λίμνη με το μονοπάτι της φύσης και τον πύργο πτηνοπαρατήρησης είναι γνωστή ως «Αλυκή» και ακολουθούν οι λίμνες Ορφανή, Σορός και η λίμνη αεροδρομίου. Η λίμνη έχει τεράστια οικολογική αξία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Κύπρου. Ως εκ τούτου, έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή βάσει της κυπριακής νομοθεσίας και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους. Είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή (Συνθήκη Ramsar και Δίκτυο NATURA 2000) κι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ευρώπη για τα υδρόβια πτηνά.
Τα φλαμίνγκο σταματούν στη λίμνη ως μέρος της μεταναστευτικής τους διαδρομής, φτάνοντας με τον πρώτο βροχερό καιρό (συνήθως τον Νοέμβριο) και μένουν στη λίμνη μέχρι περίπου τον Μάρτιο. Τα σκούρα κόκκινα φύκια που αναπτύσσονται στην Αλυκή είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας, καθώς οι μικρές γαρίδες στη λίμνη τρέφονται με αυτό. Με τη σειρά της, αυτή η γαρίδα είναι τροφή για τα φλαμίνγκο αλλά και άλλα αποδημητικά πτηνά, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 85 είδη.
Η Λίμνη Βορόκληνης αποτελεί ακόμη μια τοποθεσία με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι ένας από τους μόλις επτά φυσικούς υγροτόπους της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η λίμνη καθορίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά, και ως
βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους. Συνολικά 190 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην τοποθεσία, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο είδη που φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά (Himantopus Himantopus) και την Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus). Άλλα αποδημητικά πτηνά περιλαμβάνουν ερωδιούς, φλαμίνγκο, διάφορα είδη παπιών, καθώς και τον πελεκάνο, ο οποίος είναι ένα σπάνιο θέαμα στη λίμνη για λίγες μόνο μέρες στο δρόμο του προς την Αφρική.
Συμπερασματικά η επιλογή του θεματικού τουρισμού με αντικείμενο τη φυσική ομορφιά της Κύπρου μπορεί να μετατρέψει μια ξέγνοιαστη εκδρομή στη φύση σε ένα ταξίδι μάθησης για νέους και μεγάλους επισκέπτες.
Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.