Goldman Sachs: Βλέπει τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου
Goldman Sachs: Βλέπει τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου

Goldman Sachs: Βλέπει τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ενδεικτικό της διάχυτης αισιοδοξίας που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι πολλοί αναμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

Εξάλλου, η πληρότητα είναι ήδη σε πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Ωστόσο, η Goldman Sachs έχει διαφορετική άποψη, προβλέποντας έναν νέο ενεργειακό Αρμαγεδδώνα στην Ευρώπη με τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου, ένα σενάριο που θα προκαλέσει σοκ στα νοικοκυριά και θα βοηθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 36 ευρώ.

Ο ήπιος χειμώνας

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατακόρυφα μετά από έναν ήπιο χειμώνα και τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε στην κατανάλωση, που άφησαν τις αποθήκες γεμάτες πάνω από το μισό.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση αλλά και η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλού στον κόσμο θα ανακάμψουν σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αυξάνοντας τις τιμές κατά μέσο όρο πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι «ακόμη και αν η βιομηχανική ζήτηση παραμείνει υποτονική αυτό το καλοκαίρι, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η αποθήκευση θα είναι επαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα».

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές τιμές στην ήπειρο αυτή τη στιγμή έχουν μειώσει τα κίνητρα των νοικοκυριών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, γεγονός που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της ζήτησης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις