Με αυτόν τον μηχανισμό η ΕΕ θα τιμωρήσει τς χώρες που «απαλύνουν» τον πόνων των κυρώσεων στη Ρωσία
Με αυτόν τον μηχανισμό η ΕΕ θα τιμωρήσει τς χώρες που «απαλύνουν» τον πόνων των κυρώσεων στη Ρωσία

Με αυτόν τον μηχανισμό η ΕΕ θα τιμωρήσει τς χώρες που «απαλύνουν» τον πόνων των κυρώσεων στη Ρωσία

Δεδομένης της αντοχής της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κυρώδσεις, οι Βρυξέλλες εξετάζουν έναν μηχανισμό που θα τιμωρήσει τρίτες χώρες που βοηθάνε τη Ρωσία να πέσει στα μαλακά, παρά την πίεση των κυρώσεων, εστιάζοντας μάλιστα σε εκείνα τα κράτη που αυξάνουν τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνε με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, πρωταρχικός στόχος του εργαλείου αυτού θα ήταν να αποτρέψει τις χώρες από το να βοηθήσουν τη Ρωσία και να πατάξει τα εμπορικά κανάλια που μπορεί να εκμεταλλεύεται η Μόσχα. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η ΕΕ θα περάσει στο «plan b» επιβάλλοντας στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά αγαθά.

Ο προβληματισμός των Ευρωπαίων

Το μπλοκ στοχεύει επίσης να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής πολλών υφιστάμενων εξαγωγικών μέτρων και να απαγορεύσει τη διέλευση πολλών εμπορευμάτων μέσω της Ρωσίας.

Το 11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα επικεντρωθεί κυρίως στο κλείσιμο των κενών στα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να επιβάλλει τους περιορισμούς της. Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τον προβληματισμό της Ευρώπης από την ικανότητα της Μόσχας να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προμηθεύεται μέσω τρίτων χωρών πολλά εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Οι εισαγωγές στη Ρωσία αγαθών όπως ημιαγωγοί, ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλες τεχνολογίες έχουν αυξηθεί από χώρες όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Τουρκία, τη Κίνα και άλλες.

Ο νέος μηχανισμός επιβολής, για τον οποίο έγινε πρώτη αναφορά στους Financial Times, θα έδινε στα κράτη μέλη της ΕΕ την εξουσία να δημιουργήσουν δύο λίστες — τη μία με τις επηρεαζόμενες τρίτες χώρες και την άλλη με τα απαγορευμένα αγαθά.

Τα μέτρα θα είναι επιλεκτικά

Εάν ο μηχανισμός εγκριθεί από τις κυβερνήσεις, οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες και προϊόντα θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο, θα πρέπει να ληφθούν ομόφωνα από τα κράτη μέλη. Αρχικά, τα μέτρα θα ήταν απίθανο να στοχεύουν στην Κίνα, αλλά επικεντρώνονται κυρίως σε κράτη της κεντρικής Ασίας και στους άμεσους γείτονες της Ρωσίας.

Κατά τα άλλα, το προτεινόμενο πακέτο θα διευκόλυνε την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την έγκριση όλων των κρατών μελών ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να ολοκληρωθούν τα μέτρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά μέσα στον Μάιο και τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις τις επόμενες ημέρες.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διέλευσης πολλών αγαθών μέσω της Ρωσίας και τη στόχευση πλοίων που απενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησής τους, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων

Η ΕΕ στοχεύει επίσης να διευρύνει τις υφιστάμενες απαγορεύσεις για αυτοκίνητα, τεχνολογίες προηγμένης τεχνολογίας που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία, βιομηχανικά προϊόντα και σίδηρο και χάλυβα καθώς και επεξεργασμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν μέταλλα που υπόκεινται σε κυρώσεις, ανέφερε ο λαός. Οι απαγορεύσεις σε αγαθά θα μπορούσαν να επεκταθούν στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στις άδειες που εκδίδονται για την παραγωγή αυτών των αντικειμένων.

Το νέο σύνολο μέτρων επιβάλλει επίσης νέους περιορισμούς στα ρυμουλκούμενα για να αποφευχθεί η μεταφορά των φορτίων των ρωσικών φορτηγών στα φορτηγά της ΕΕ, μόλις φτάσουν στα σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πιθανό να αποσαφηνίσει τους κανόνες σχετικά με τις υπάρχουσες απαγορεύσεις που σχετίζονται με την είσοδο σε λιμένες της ΕΕ και τις απαγορεύσεις χρήσης λιμενικών υπηρεσιών, καθώς και καθοδήγηση για τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο.

Το πακέτο αναμένεται να συμπεριλάβει δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες στις λίστες των κυρώσεων. Το Bloomberg σημειώνει ότι το μπλοκ είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, ούτε στα πυρηνικά καύσιμα, λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185