Ανοίγει η νέα πλατφόρμα για την επιδότηση επιτοκίου σε ευάλωτους
Εντός της ημέρας αναμένεται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας (ΕΔΩ) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα νέα διευρυμένα κριτήρια, προκειμένου να εκδίδεται η βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη που είναι απαραίτητη για την επιδότηση επιτοκίου κατά 50%.
Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση με τους κωδικούς TAXIS και θα πρέπει να συναινέσουν ώστε η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη να προωθηθεί ηλεκτρονικά στον πιστωτή τους για να προχωρήσει η διαδικασία επιδότησης η οποία υλοποιείται μέσω πλατφόρμας των συστημικών τραπεζών. Στο επόμενο βήμα, ο δανειολήπτης θα ειδοποιηθεί ηλεκτρονικά από την τράπεζα η οποία θα διαχειριστεί την αίτησή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έναρξη της επιδότησης.
Το νέο καθεστώς αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους συνεπείς δανειολήπτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων, καθώς το εισοδηματικό κριτήριο καθορίζεται στις 9.100 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες και φθάνει έως τις 27.300 ευρώ για τις οικογένειες με 5 μέλη. Σύμφωνα με τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας καθορίζεται μεταξύ 156.000 έως 234.000 ευρώ και το ύψος των καταθέσεων μεταξύ 9.100 ευρώ έως και 27.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.
Μετά τις αλλαγές που έγιναν στα κριτήρια, αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου οι ευάλωτοι δανειολήπτες που είχαν μείνει εκτός προγράμματος λόγω του προηγούμενων κριτηρίων. Επίσης, για όσες αιτήσεις δεν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, η διαδικασία θα συνεχιστεί με βάση τα νέα κριτήρια. Η επιδότηση κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου, ξεκινάει με αφετηρία την 30η Ιουνίου 2022 – οπότε και άρχισε ουσιαστικά ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων – και διαρκεί για διάστημα 12 μηνών. Για παράδειγμα, εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 500 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 600 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από τον επόμενο μήνα οι τράπεζες «παγώνουν» για 12 μήνες κάτω από το 3% και το Euribor βάσει του οποίου υπολογίζεται η δόση στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα κι αν συνεχιστεί η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν θα επηρεαστούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.