Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες – Στο Τζιμπουτί το αεροσκάφος C-27
Το C-27 προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν.
Ακόμα δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν και αφίχθησαν με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ λίγο νωρίτερα άλλοι επτά Έλληνες απελευθυερώθηκαν και έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο.
Διπλωματικός πυρετός για την απομάκρυνση Ελλήνων – Το σχέδιο της Αθήνας για τη σωτηρία εγκλωβισμένων
Εκεχειρία, έστω και εύθραυστη, ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις χώρες να επιχειρούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσοτέρους υπηκόους τους. Την κόλαση που έζησαν στο Χαρτούμ περιγράφουν οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεχθήκαμε πυρά με αδέσποτες σφαίρες», λένε, εκφράζοντας την ελπίδα να καταφέρουν όλοι οι Έλληνες να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Από την κόλαση του εμφυλίου πολέμου στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Στις 10.28 το πρωί προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 που μετέφερε 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Με την ανακούφιση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους βγήκαν τα τρία παιδιά που επέβαιναν στην πτήση, ενώ ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε τον Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ.
Πρόκειται για έναν 42χρονο που μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είχε χειρουργηθεί στα πόδια, ήταν σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.
Ακόμα τρεις Έλληνες επαναπατρίστηκαν, αυτή τη φορά μέσω του ιταλικού C-130 που προσγειώθηκε χθες το βράδυ στη Ρώμη. Έφθασαν στην Αθήνα στις 4:00 με πτήση της Sky Express.
“Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε” τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων, ενώ άλλος διασωθέντας, ο Χρήστος Δέδες περιέγραψε στην ΕΡΤ όσα βίωσε στη φρίκη του πολέμου: “Εμείς φύγαμε από το Σουδάν με ιταλικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε κομάντος Ιταλούς. Σε συνεννόηση με το πορτογαλικό προξενείο και την πρεσβεία, μας έστειλαν αυτοκίνητο, μας παρέλαβε εχθές το πρωί στις 4:00 η ώρα και μας πήγε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, απ’ όπου φύγαμε και πήγαμε στο Τζιμπουτί“. Με δάκρυα στα μάτια τον περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.
Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του, δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27. Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του ο γιος του, ο οποίος, όπως είπε, νόμιζε ότι θα πεθάνει και δεν θα γύριζε ποτέ πίσω.
«Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΞ προκειμένου να συμβάλουμε στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν» δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Παραμένουμε εδώ στο δικό μας Κέντρο Συντονισμού στην Αίγυπτο και επιχειρούμε πάντα σε επαφή με ΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με μοναδικό στόχο τον ασφαλή επαναπατρισμό όλων των συμπατριωτών μας από το Σουδάν. Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω, ποτέ κανέναν μόνο» σημείωσε σε tweet του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Διάδρομος σωτηρίας για τους Έλληνες
Οι διπλωματικές Αρχές συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού στο κέντρο του Χαρτύμ. Ανάμεσα στους πολίτες είναι και όσοι βρίσκονταν στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το Σάββατο το πρωί, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Ο Μητροπολίτης του Σουδάν και Νουβίας Σάββας βρίσκεται μέσα στους πολίτες αυτούς όπως κι όλοι όσοι ήταν στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Οι Ελληνικές δυνάμεις φαίνεται ότι κινούνται σε δυο πυλώνες:
Ο βασικός είναι η μεταφορά των Ελλήνων κι άλλων πολιτών. Το 2o αεροσκάφος C-27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα το πρωί προς τον Ασουάν, έφυγε από την Αίγυπτο στις 6:00 το απόγευμα με προορισμό και πάλι το Τζιμπουτί για να παραλάβει Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες αλλά και Έλληνες, εφόσον αυτοί θέλουν. Από το Τζιμπουτί θα φτάσει πίσω στο Ασουάν για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια ο προορισμός είναι η Άκαμπα της Ιορδανίας. Εκεί θα παραληφθούν οι 14, ίσως και περισσότεροι Έλληνες πολίτες και θα μεταφερθούν όλοι μαζί στην Αθήνα.
Ο δεύτερος πυλώνας φαίνεται ότι έχει να κάνει με το «παράθυρο ευκαιρίας» εφόσον βεβαίως επιτευχθεί η 72 ωρών εκεχειρία. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα ενδέχεται το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα στο Χαρτούμ. Πρόκειται για σημείο 22 χλμ από το κέντρο εκεί που βρίσκεται και Έλληνες.
Φόβοι για βιαιότητες κατά των πολιτών
Πυρά, εκρήξεις και ο ήχος των μαχητικών αεροσκαφών ακούγονται στο Χαρτούμ ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η τριήμερη κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησαν τα αντιμαχόμενα μέρη ύστερα από μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης που οργανώθηκαν από ξένες κυβερνήσεις από το προηγούμενο Σάββατο. Συνολικά, 538 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 209 Γάλλοι πολίτες, απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο της (γαλλικής) «Επιχείρησης Τοξότης».
Για εκατομμύρια Σουδανούς όμως, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και νερό τρέμουν για το τι τους περιμένει μετά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη χώρα. Οι κάτοικοι του Σουδάν φοβούνται ότι θα υπάρξουν βιαιότητες κατά των πολιτών και ότι θα χρησιμοποιηθούν οι πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.
Για μεγάλο κίνδυνο βιολογικού ατυχήματος κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη έχει καταλάβει κρατικό ερευνητικό εργαστήριο.