Στεγαστικά δάνεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλαφόν στα επιτόκια
Μείωση των επιτοκίων και «πάγωμα» για 12 μήνες αποφάσισαν οι τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Η απόφαση αυτή ισχύει για το διάστημα Μάιος 2023 – Απρίλιος 2024 και για τους συνεπείς δανειολήπτες, είπε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.
Εξαιρούνται τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία πλέον έχουν οι Εταιρίες Διαχείρισης, διευκρίνισε.
Η μείωση του επιτοκίου αφορά 20 μονάδες βάσης (0,20%) χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της 31ης Μαρτίου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το επιτόκιο Euribor από 2,90% γίνεται 2,70%.
Για να ρυθμίσει κάποιος το δάνειο του και να επιτύχει μικρότερες δόσεις θα πρέπει το δάνειο του να μην είναι «κόκκινο» και οι δανειολήπτες να μην έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι», διευκρίνισε.
Προϋποθέσεις:
- Δάνεια με υποθήκη σε κατοικία
- Κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς (Euribor, EKT, SARON)
- Έχουν χορηγηθεί έως και τις 31/12/2022
- Δεν εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος Απριλίου / αρχές Μαΐου
- Δεν έχουν μεταβιβαστεί σε funds
Όλες οι τράπεζες θα εφαρμόσουν το μέτρο, συστημικές και μη. Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συμμετοχής κάποιου δανειολήπτη στο πρόγραμμα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων καθ’ όλο το 12μηνο του προγράμματος.
Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα;
- Οι συνεπείς δανειολήπτες θα ενταχθούν αυτόματα στο πρόγραμμα
- Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου να τις τακτοποιήσουν, ώστε να ενταχθούν στη δράση
- Επιπλέον προστασία για τους ευάλωτους δανειολήπτες μέσω της επιδότησης 50% της μηνιαίας δόσης με αίτηση έως 31 Ιουλίου.
- Οι εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να εφαρμόσουν αντίστοιχα προγράμματα από αρχές Μαΐου.
Η αλήθεια είναι ότι μας έχει ταλαιπωρήσει όλη αυτή η ιστορία με την αύξηση των επιτοκίων. Τώρα έχουμε μια πολύ σημαντική απόφαση που έχουν πάρει οι τράπεζες με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προστατεύσουν τους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου από τις συνεχείς αυξήσεις, είπε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.
Για να μπορέσει ένα δάνειο να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και να έχει τα οφέλη, θα πρέπει καταρχάς το δάνειο να έχει υποθήκη σε κατοικία. Δεν μας απασχολεί αν η κατοικία είναι πρώτη ή δευτερεύουσα.
Επίσης τα δάνεια μπορεί να είναι στεγαστικά, μπορεί όμως να είναι και επισκευαστικά. Ανάλογα με την τράπεζα το επιτόκιο θα πρέπει να είναι κυμαινόμενο, να είναι δηλαδή το δάνειο συνδεδεμένο με κάποιον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς όπως είναι το Euribor, το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα πρέπει επίσης το δάνειο να είναι ενήμερο, να μην υπάρχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές, διευκρίνισε.