Παράδοση και θεματικός τουρισμός
Γεγονός αποτελεί ότι επιθυμία των λαών είναι να γνωρίσουν και να διαιωνίσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που συνιστούν την μοναδικότητα της ταυτότητάς τους. Η επιθυμία αυτή τους οδηγεί να διερευνήσουν το παρελθόν και να ανακαλύψουν στοιχεία που συνιστούν την πολιτιστική τους κληρονομιά και την παράδοση τους.
Στη λαϊκή παράδοση ανήκουν τα ήθη και τα έθιμα, δύο έννοιες που συμπληρώνουν η μία την άλλη και στο σύνολό τους συνιστούν την παράδοση του κάθε λαού. Από τη μία μεριά τα ήθη περιλαμβάνουν όλα τα πρότυπα κοινωνικής και ηθικής συμπεριφοράς βάσει των οποίων δημιουργούνται οι αξίες, οι απόψεις και οι νόρμες.
Στα πλαίσια της σύγχρονης μορφής θεματικού τουρισμού χρειάζεται να διερευνηθούν νέες ιδέες και να εφαρμοστούν νέες πρακτικές για την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών μορφών. Η παράδοση μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και να προωθήσει εναλλακτικές μορφές πολιτιστικού και όχι μόνο τουρισμού. Η ουσιαστική γνωριμία με την τοπική κοινωνία, μέσω της συμμετοχής σε τοπικές εκδηλώσεις, σε παραδοσιακά δρώμενα και γιορτές αποτελούν λίγα από τα παραδείγματα που η παράδοση μπορεί να φέρει τον κόσμο πιο κοντά.
Ακόμη ο συνδυασμός τουρισμού και παράδοσης μπορεί να ενσωματωθεί στα πλαίσια του πολιτιστικού τουρισμού, βάσει του οποίου οι επισκέπτες επιδιώκουν να γνωρίσουν την ιστορική και πολιτιστική πτυχής του τόπου άφιξης. Ο τουρισμός παράδοσης και ο εθνοτουρισμός αποτελούν ακόμη 2 μορφές που μπορεί να συνδυαστούν τουρισμός και γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα μιας περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο οι πολιτιστικές δραστηριότητες και όσες ενέργειες γίνονται τοπικά μπορούν να έρθουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αρχικό τους λόγο δημιουργίας και να απομακρυνθούν από τον εμπορικό τους χαρακτήρα.
Συμπερασματικά, τα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και δρώμενα της κάθε περιοχής, συνιστούν και την μοναδική της ταυτότητα. Η χρήση της λαϊκής παράδοσης, με τα ήθη και τα έθιμα στα πλαίσια του θεματικού τουρισμού, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καινοτόμα και αυθεντική ενέργεια γνωριμίας των λαών.
Η πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.