Στο χείλος μιας παγκόσμιας γεωοικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης
Στο χείλος μιας παγκόσμιας γεωοικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης

Στο χείλος μιας παγκόσμιας γεωοικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης

 Η κατάρρευση Τραπεζών όπως η Silicon Valley, η οποία για την Αμερική θεωρείται περιφερειακή Τράπεζα ενώ για την Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν η μεγαλύτερη Τράπεζα, σηματοδοτεί σπουδαίες γεωοικονομικές αλλά και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ίσως και μη αναστρέψιμες. Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων, η οποία λαμβάνει χώρα, επί της ουσίας, οδηγεί στο να χάνεται η αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που ‘κρατάει’ εκείνη η συγκεκριμένη Τράπεζα.

Σε γενικές γραμμές: Τα επιτόκια όταν αυξάνονται για να χτυπήσουν τον πληθωρισμό μειώνουν την αξία του ενεργητικού των τραπεζών και τις κάνουν να φαίνονται με τεράστια ελλείματα. Δηλαδή, με απλά λόγια:

Γιατί αυξάνουν τα επιτόκια οι Αμερικάνοι?

Λόγω του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός γιατί έχει λάβει χώρα?

Είναι πληθωρισμός λόγω των προ υπαρχουσών συνθηκών (πανδημία κόβιντ, πόλεμος κλπ).

Πλέον υφίσταται υπερπροσφορά πραγμάτων, υπηρεσιών, προϊόντων, τα οποία οι άνθρωποι δεν είναι εύκολο να αγοράσουν. Γενικά, υπάρχει ένας πληθωρισμός προσφοράς, ο πληθωρισμός αυτός θεωρούν οι Κεντρικές Τράπεζες ότι πρέπει να μειωθεί με αύξηση των επιτοκίων. ¨Όταν, όμως, αυξάνεις τα επιτόκιά σου για να χτυπήσεις τον πληθωρισμό για να μην διαλυθεί η οικονομία στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον οδηγείς σε χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι δανεισμένες. Αυξάνοντας τα επιτόκια οι τράπεζες, οι οποίες  κρατάνε ομόλογα μακροπρόθεσμα, επί της ουσίας αμερικάνικα, μειώνεται η αξία των ομολόγων αυτών.

Επομένως, ή θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να χτυπήσουν τον πληθωρισμό –γιατί αν τον αφήσουν θα καταρρεύσει η οικονομία- ή δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια οπότε ο πληθωρισμός θα πάει στα ύψη και θα καταρρεύσει η οικονομία.

Βρίσκονται σε μια κατάσταση που θα πρέπει είτε με την αύξηση των επιτοκίων να μειώσουν τον πληθωρισμό αλλά να κλείσουν οι εταιρείες ή αν δεν αυξήσουν τα επιτόκια θα μείνει ο πληθωρισμός οπότε πάλι θα κλείσουν οι εταιρείες. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει αυτή την στιγμή στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ζήτημα του πληθωρισμού αυτού σχετίζεται και με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τις κυρώσεις στην Ρωσία αλλά και με την στάση της Δύσης στην Κίνα. Ο ‘πόλεμος’ στον οποίο βρισκόμαστε, λοιπόν, είναι γεωοικονομικός. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία οικονομικά λίγα μπορούν να γίνουν.

Η Goldman Sachs  ανακοίνωσε προ ημερών ότι ενώ αναμενόταν να αυξηθούν τα επιτόκια από τις Η.Π.Α. αυτό δεν θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει σε κατάρρευση πολλές τράπεζες οι οποίες στην Αμερική είναι περιφερειακές αλλά για τα δεδομένα της Ευρώπης είναι μεγάλες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έλθει στην Ευρώπη με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Και το αν κλυδωνιστεί η κατάσταση στην Ευρώπη εξαρτάται από τον τρόπο που οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις θα το χειριστούν με τα προγράμματα διάσωσης που οφείλουν να έχουν σε ετοιμότητα. Η ουσία είναι ότι υφίσταται τεράστιο παγκόσμιο χρέος. Δηλαδή το πληθωριστικό χρήμα που έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία και ιδίως το χρήμα (δολάριο, ευρώ) που κόπηκε την εποχή της πανδημίας δημιούργησε μια φούσκα τέτοιας εμβέλειας η οποία είναι δύσκολο να γίνει διαχειρίσιμη. Ο τρόπος, ωστόσο, που έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τέτοιες φούσκες είναι η τεράστια λιτότητα ο οποίος, όμως, τρόπος πλέον δεν θεωρείται αποτελεσματικός λόγω του μεγέθους του προβλήματος και, δυστυχώς, ο άλλος τρόπος είναι ο πόλεμος δηλαδή η καταστροφή εδάφους και πληθυσμού για να γίνει επανεκκίνηση.

Ας σημειωθεί ότι η Silicon Valley έχει υποκαταστήματα στην Αγγλία. Η Στερλίνα είναι ισχυρότερο νόμισμα από το ευρώ το οποίο σημαίνει ότι εάν η κρίση της Αμερικής περάσει στην Δύση το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για την ΕΕ σε σχέση με την Αγγλία λόγω ισχυρότερου νομίσματος.

Εν κατακλείδι, εάν η κρίση περάσει στην Ευρώπη θα επηρεάσει σίγουρα τον τομέα των επιτοκίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η ΕΕ θα χτυπηθεί περισσότερο από ό,τι η Μεγάλη Βρετανία ενώ μείζον θέμα επί τα χείρω θα δημιουργηθεί με την Κίνα.

Ουδείς μπορεί να προεξαγγέλει συνθήματα σταθερότητας. Το μόνο σταθερό είναι ότι ζούμε καταστάσεις τεράστιας αστάθειας. Ο γεωπολιτικός τομέας είναι απόλυτα συνυφασμένος τον γεωοικονομικό.

Με την ελπίδα και ευχή οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Αμερική να επηρεάσουν όσο το δυνατό λιγότερο την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185