Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα και βοηθήματα αυξάνονται
Συνολικά 19 επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Απριλίου. Συγκεκριμένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο, από την 1η Απριλίου, διαμορφώνεται σε 479 ευρώ το μήνα.
Η σωρευτική αύξηση του επιδόματος ανεργίας από το 2019 είναι 80 ευρώ τον μήνα, ενώ αναπροσαρμόζεται και σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά..
Αύξηση κατά 9,4%
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, ανεβάζει τις απολαβές στα 780 ευρώ μικτά και 667 ευρώ καθαρά, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος.
Έτσι, με αναγωγή σε 12μηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός φτάνει στα 778 ευρώ το μήνα (από 639 ευρώ το 2019). Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ (από 7.667 ευρώ το 2019).
Συνεπώς, η αύξηση από το 2019 είναι 1.669 ευρώ τον χρόνο ή, εναλλακτικά, τρεις επιπλέον καθαροί μισθοί τον χρόνο.
Τα επιδόματα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο κατώτατος μισθός είναι το ελάχιστο όριο αποδοχών, δηλαδή το κατώφλι ασφαλείας που θέτει η Πολιτεία ως ελάχιστο ύψος αμοιβής της εργασίας. Πέραν αυτού, πρέπει να συνυπολογίζει κανείς τα επιδόματα και τις παροχές που ήδη ίσχυαν για τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (π.χ. στεγαστικό επίδομα, επίδομα παιδιών) και ενισχύθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις νέες επιδοτήσεις/εισοδηματικές ενισχύσεις για τα νοικοκυριά, που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης (προπληρωμένες κάρτες για αγορές καυσίμων και ειδών σούπερ μάρκετ, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κ.ά.).
Ενδεικτικά:
- Ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με δύο παιδιά λαμβάνει, πέραν από τον μισθό του, 3.780 ευρώ τον χρόνο από τα στεγαστικά επιδόματα και το επίδομα τέκνων.
- Το market pass διαμορφώνεται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό σε 132 ευρώ και για ζευγάρι με δύο παιδιά στα 312 ευρώ.
- Στον τομέα της ενέργειας, το επίδομα θέρμανσης από 184 ευρώ μεσοσταθμικά έχει ανέβει στα 242 ευρώ, ενώ, λόγω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, το έλαβαν 290.000 περισσότεροι δικαιούχοι.
- Επιπλέον με τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται κάθε μήνα στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται έως και το 90% της αύξησης των τιμολογίων, με ποσό που υπερβαίνει τα 8,2 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης.