Σφοδρές αντιδράσεις στο Ηράκλειο - Ανοίγει ο δρόμος για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων
Σφοδρές αντιδράσεις στο Ηράκλειο - Ανοίγει ο δρόμος για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Σφοδρές αντιδράσεις στο Ηράκλειο – Ανοίγει ο δρόμος για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ανάβει «πράσινο φως» στην 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Την ίδια στιγμή τα καταστήματα τροφίμων δύναται να λειτουργούν την Καθαρά Δευτέρα. Κλειστά θα παραμένουν όλα τα καταστήματα την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα εμπορικά καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, εκτός από συγκεκριμένες ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το imerisia.gr το ωράριο μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, μέχρι και τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα καταστήματα δεν θα λειτουργούν τις εξής ημέρες:

α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),
β) την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου),
γ) την Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων
δ) την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου),
ε) την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),
στ) την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),
ζ) την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),
η) την ημέρα του εορτασμού της επετείου του «Όχι» και της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (28η Οκτωβρίου),
θ) την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου).
ι)  Την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται οι εθνικές εκλογές.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

«α) Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 15,
β) τις δύο (2) Κυριακές, πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων,
γ) την Κυριακή των Βαΐων,
6) την τελευταία Κυριακή κάθε έτους,
ε) τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων και την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.
Αν οι Κυριακές των περ. α) έως ε) συμπίπτουν με επίσημη αργία της παρ. 1 του άρθρου 15Α, η προαιρετική λειτουργία μεταφέρεται την αμέσως επόμενη Κυριακή που δεν συμπίπτει με επίσημη αργία»

Η ανακοίνωση φορέων του Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης εκφράζουν  την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στην παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, όπως προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα εμπορικά καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, εκτός από συγκεκριμένες ημέρες.
Πρόκειται για μία απόφαση, που η υλοποίηση της  εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω απορρύθμιση της εγχώριας αγοράς, ενώ δημιουργεί σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα για το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο.
Το ΕΚΗ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο προστίθεται στα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, που δεν ανταποκρίνονται στο γενικό συμφέρον και παραβιάζουν ευθέως και απροκάλυπτα το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις.
Για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και κυρίως των μεγάλων αλυσίδων εμπορικών καταστημάτων πετώντας το «μπαλάκι» των τελικών αποφάσεων στους Δημάρχους, λίγες μόλις εβδομάδες πρωτού κλείσει η Βουλή για τις Εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση με την εν λόγω τροπολογία φροντίζει  να νομοθετήσει οριστικά τις 8 συνολικά Κυριακές, παρότι έχει καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ επιτρέπει την – πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις – λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων, όπως έπραξε την Καθαρά Δευτέρα, ανεξάρτητα περιοχών και αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Το ΕΚΗ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν Κρήτης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αφορά 1000άδες εμποροϋπαλλήλους και καλούν τους εργαζομένους στα εμπορικά καταστήματα για νέους αγώνες για την πλήρη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις