Κρήτη: Πιο νωρίς από ποτέ η έναρξη της Τουριστικής σεζόν-Σενάρια για νέο ρεκόρ φέτος
Κρήτη: Πιο νωρίς από ποτέ η έναρξη της Τουριστικής σεζόν-Σενάρια για νέο ρεκόρ φέτος

Κρήτη: Πιο νωρίς από ποτέ η έναρξη της Τουριστικής σεζόν-Σενάρια για νέο ρεκόρ φέτος

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε φέτος η τουριστική σεζόν στην Κρήτη, καθώς ήδη εδώ και μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία,  Κύπρο, Πολωνία,  Ρουμανία και Γαλλία.

Τουριστικοί φορείς μάλιστα έχοντας υπόψη τους τις κρατήσεις κάνουν λόγω για νέα ρεκόρ τουρισμού φέτος στο νησί, και για νούμερα αφίξεων που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα περυσινά.

Ενδεικτικό της τουριστικής κίνησης που αναμένεται είναι το γεγονός ότι μέχρι την 31 Μαρτίου θα έχουν προσγειωθεί στο Νίκος Καζαντζάκης το αεροδρόμιο του Ηρακλείου 74 πτήσεις από το εξωτερικό, με πληρότητα που κυμαίνεται στο 70% περίπου.

Σε αυτό βέβαια συμβάλει και το γεγονός ότι φέτος τόσο το Πάσχα των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων πέφτει πάρα πολύ νωρίς, έτσι ήδη αρκετοί τόσο ξένοι όσο όμως και Έλληνες έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια και ξενοδοχεία για ολιγοήμερες διακοπές.

Προσγειώθηκαν οι δυο πρώτες πτήσεις στα Χανιά

Σε δυναμικούς ρυθμούς κινούνται και τα Χανιά. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης για το διάστημα 20 /3 εως 26/3 ανέρχονται σε 32.676 θέσεις.

Με διαφορά λίγων λεπτών προσγειώθηκαν στις 10:30 το Σάββατο 26 Μαρτίου, στα Χανιά οι πρώτες δύο πτήσεις από το εξωτερικό, με τις οποίες άνοιξε και εκεί επισήμως η τουριστική περίοδος για το 2023.

Λίγη ώρα αργότερα, οι πρώτοι τουρίστες από τη Δανία και τη Γερμανία έφταναν στο χώρο αφίξεων για να πάνε στους προορισμούς τους. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι έχουν ξαναέρθει στην Κρήτη, ενώ άλλοι που ήρθαν για πρώτη φορά ήταν πολύ ενθουσιασμένοι.

Συνολικά εννέα πτήσεις από Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Πολωνία και Ρουμανία είναι προγραμματισμένες να προσγειωθούν την Κυριακή στο αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης των Χανίων, ενώ οι αφίξεις θα συνεχίζονται και σήμερα  Δευτέρα, όπου αναμένονται έντεκα πτήσεις από χώρες της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το 35% των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν ανοίξει τις πύλες τους στην Κρήτη προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες, ενώ λίγο πριν το Πάσχα υπολογίζεται ότι όλα τα ξενοδοχεία του νησιού θα είναι ανοικτά.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων, o Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα Χανιά, καθώς, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, φαίνεται ότι είναι από τους προορισμούς που παρουσιάζουν ανοδική πορεία για τη φετινή σεζόν».

Αισιόδοξοι είναι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα Χανιά, σύμφωνα με τις κρατήσεις που ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αρχές Απριλίου που είναι και το Πάσχα των καθολικών, ενώ τον Απρίλιο αναμένονται στα Χανιά και τα πρώτα charter μεγάλων tour operator.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα της Περιφέρειας Κρήτης από τον τουρισμό το 2021, αντιπροσώπευαν το 23% (3,058 δισ. ευρώ) των συνολικών εσόδων της χώρας, ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 33%, σύμφωνα με στοιχεία του INSETE. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων, στην Περιφέρεια Κρήτης την περίοδο 2015-2019 σημείωσε αύξηση κατά 21% (από 209.000 το 2015 σε 253.000 το 2019). Επιμέρους, όλες οι κατηγορίες σημείωσαν αύξηση: λοιποί κλάδοι (22%, από 174.000 το 2015 σε 213.000 το 2019), εστίαση (4%, από 20.000 το 2015 σε 21.000 το 2019) και καταλύματα (27%, από 15.000 το 2015 σε 19.000 το 2019). Την περίοδο 2019-2021, οι απασχολούμενοι στην Περιφέρεια Κρήτης μειώθηκαν κατά 9% (από 253.000 το 2019 σε 231.000 το 2021).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πτήσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και να κορυφωθούν κατά την διάρκεια του Ορθόδοξου, αλλά και του Καθολικού Πάσχα που προηγείται κατά μια εβδομάδα, ενώ μετά από μια ήπια ύφεση, οι πτήσεις από την 1η Μαΐου θα αυξηθούν κατακόρυφα από περιοχές όπως την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία και Ισπανία, εκτός από τις παραδοσιακές χώρες της Γερμανίας και Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Θέμα - Τελευταία Νέα