Ελληνοτουρκικά: «Επίθεση» φιλίας από Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Γυρίζει σελίδα η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας;
Ελληνοτουρκικά: «Επίθεση» φιλίας από Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Γυρίζει σελίδα η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας;

Ελληνοτουρκικά: «Επίθεση» φιλίας από Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Γυρίζει σελίδα η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας;

Πώς σχολιάζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής την αλλαγή στάσης από τη μεριά της Τουρκίας.

Μια ευχάριστη έκπληξη αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά είχαμε την 25η Μαρτίου αφού αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκαν για την επέτειο.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχήθηκε με επιστολή στον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα παγιωθούν στο μέλλον.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική, η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Τέλος, ευχαρίστησε και πάλι την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία πρόσφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Η επιστολή Τσαβούσογλου

Ελληνοτουρκικά: «Επίθεση» φιλίας από Ερντογάν και Τσαβούσογλου – Γυρίζει σελίδα η σχέση Ελλάδας και Τουρκίας;

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος στη δική του επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και αυτός τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά το δολοφονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», κατέληξε.

Ερωτήματα μετά το ευχάριστο ξάφνιασμα

Όπως είναι φυσικό, η επίθεση φιλίας έχει προκαλέσει ερωτήματα, μετά το ευχάριστο ξάφνιασμα με τους αναλυτές να επιχειρούν να δώσουν εξήγησε για τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας που δεν θυμίζουν σε τίποτα την επιθετική ρητορική που είχε υιοθετήσει το αμέσως προηγούμενο διάστημα από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις «ευχές» των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την 25η Μαρτίου.

«Ήταν ένα ξάφνιασμα, ευχάριστο μεν αλλά ξάφνιασμα. Έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, τα πράγματα είναι καλά στο Αιγαίο. Δεν έχει λυθεί κάποιο πρόβλημα και ούτε έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία για να λυθεί κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι η κατάσταση που επικρατούσε πριν την 6η Φεβρουαρίου, δηλαδή τη μέρα του σεισμού στην Τουρκία.

Έχουμε δυο μήνες τώρα που δεν έχουμε ούτε προκλητικές δηλώσεις, ούτε προσβολές», είπε αρχικά ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για τα κίνητρα πίσω από την «επίθεση» φιλίας, ο κ. Υφαντής είπε: «Είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε τα κίνητρα αυτής της δραματικής αλλαγής. Πάντως είναι γεγονός ότι η Τουρκία θα έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει νωρίτερα. Φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κάποιο όφελος από τη διατήρηση της έντασης με την Ελλάδα, δεν έχει καμία λογική όλο αυτό το οποίο συνέβαινε, της δημιουργεί μία σειρά από εμπόδια, ίσως το να «βγει από τη μέση» έστω και προσωρινά η ελληνοτουρκική διελκυστίνδα, να προχωρήσει η Τουρκία στις εκλογές έτσι όπως είναι σκόπιμο να προχωρήσει, δηλαδή με μία ηρεμία, αυτό είναι το καλύτερο. Και αυτό συμβαίνει».

«Θέλει να εμπλακεί σε μία συζήτηση»

Για το πώς θα κινηθεί η Τουρκία στη συνέχεια, ο κ. Υφαντής δήλωσε: «εκτίμηση κάνουμε, νομίζω ότι η Τουρκία είναι σαφές ότι θα ήθελε να ξεκινήσει μία διαδικασία συζήτησης με την Ελλάδα. Οι δύο επιστολές Τσαβούσογλου – Δένδια αλλά και του Ερντογάν στον κ. Μητσοτάκη, δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία θέλει να εμπλακεί σε μία συζήτηση. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς, καθώς η Τουρκία δεν έχει κουνηθεί ούτε εκατοστό από τις πάγιες θέσεις της».

Στην ερώτηση αν γυρίζει η σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο καθηγητής παρουσιάστηκε επιφυλακτικός.

«Νομίζω ότι είναι περισσότερο ευχή παρά πραγματικότητα», είπε με νόημα ο κ. Υφαντής.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή in.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185