Πάτρα - Κιβωτός του Κόσμου: Στο έλεος του Θεού τα παιδιά της δομής – Σπαρακτικές ιστορίες
Πάτρα - Κιβωτός του Κόσμου: Στο έλεος του Θεού τα παιδιά της δομής – Σπαρακτικές ιστορίες

Πάτρα – Κιβωτός του Κόσμου: Στο έλεος του Θεού τα παιδιά της δομής – Σπαρακτικές ιστορίες

Τρεις μήνες μετά από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο με την τεράστια περιουσία της «Κιβωτού», τίποτα δεν έχει ξεχαστεί για όλους τους φιλάνθρωπους χορηγούς άλλων ιδρυμάτων. Να έχουν σταματήσει τις χορηγίες και τις δωρεές σε φτωχά ιδρύματα που παλεύουν να κρατηθούν ανοιχτά χωρίς να έχουν πόρους από άλλες πηγές.

Ιδρύματα φτωχά, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, επιτελώντας θεάρεστο έργο στην ελληνική κοινωνία, που πλέον παρακαλάνε για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτά και να μην πεταχτούν στον δρόμο δεκάδες ψυχές που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνει.

Η espressonews, φέρνει στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές στιγμές και μαρτυρίες από την ημέρα που «έσκασε» το σκάνδαλο με την «Κιβωτό του Κόσμου», το οποίο προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά σε όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

«Η πρόεδρος του ιδρύματος είναι μια υπερήλικη γυναίκα που προσπαθεί νυχθημερόν να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου κανένα από τα φιλοξενούμενα μέλη να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα. Στο πρόσωπό της σκιαγραφούνται η αγάπη της για τα φιλοξενούμενα μέλη και η αγωνία της για την επόμενη μέρα», αναφέρει η ιστοσελίδα espressonews για τη δομή της Πάτρας.

«Αυτά τα παιδιά, δυστυχώς, είναι καταδικασμένα να μεγαλώσουν και να ζήσουν μέσα στο ίδρυμα. Οικογένειά τους είμαστε πλέον εμείς. Και αυτά τα παιδιά είναι η δική μας οικογένεια. Εμείς τα φροντίζουμε, εμείς τα πηγαίνουμε βόλτα, εμείς τους λέμε παραμύθια για να κοιμηθούν», λέει η πρόεδρος της δομής Κατερίνα Νικολάου.

«Το ίδρυμα λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια. Κάθε Χριστούγεννα τα σχολεία έφερναν τρόφιμα για τα 70 άτομα που φιλοξενούμε. Στέλναμε μια επιστολή στην εκπαίδευση και τα σχολεία ανταποκρίνονταν. Φέτος αυτό που έγινε με την “Κιβωτό του Κόσμου” προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πλέον ο κόσμος σε δωρεές. Δυστυχώς, συνέπεσε το όνομά μας με αυτό της “Κιβωτού του Κόσμου”. Ολα τα ιδρύματα πλέον έχουν τεράστιο πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι τα παιδάκια στα σχολεία έλεγαν: “Κυρία, πού θα πάμε; Στην ‘Κιβωτό’ που ακούμε στην τηλεόραση; Δεν θέλουμε”. Και οι δάσκαλοι τα καθησύχαζαν, λέγοντας ότι δεν έχουμε καμιά σχέση με την “Κιβωτό” της Αθήνας και όσα είχαν ακουστεί», συμπλήρωσε.

«Εδώ φιλοξενούνται παιδιά πιο λειτουργικά, που αντιλαμβάνονται νοητικά, και είναι σε θέση να παρακολουθούν το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης που λειτουργεί στον όροφό τους και τους δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν για τις καθημερινές ανάγκες ενός σπιτιού και στις ανάγκες ενός ατόμου», λέει η πρόεδρος και μας δείχνει τους χώρους.

Η επισήμανσή της ότι σε όλα τα μπαλκόνια του κτιρίου υπάρχουν πολύ ψηλά κάγκελα, αφού δεν έχουν προαύλιο χώρο για να παίξουν τα παιδιά, δείχνει την έλλειψη πόρων, ώστε το ίδρυμα να μεταφερθεί σε μια καλύτερη και πιο ευρύχωρη δομή.

«Στο ίδρυμα έχουμε 70 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ έχουμε και 50 υπαλλήλους προκειμένου να είναι επί 24ώρου βάσεως ενεργή η δομή. Σκεφτείτε ότι τα έξοδα της δομής είναι σχεδόν 100.000 ευρώ τον μήνα, και όλα από χορηγίες. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την “Κιβωτό του Κόσμου”, ήταν κοντά στα Χριστούγεννα. Αμέσως κόπηκαν με το μαχαίρι από τον απλό κόσμο όλες οι δωρεές. Τα Χριστούγεννα, αντί για 50 σχολεία που έρχονταν και μας έφερναν είδη καθημερινότητας, ήρθαν μόλις οκτώ σχολεία. Δεν έχουμε τρόπο, πώς θα επιβιώσουν αυτά τα παιδιά», λέει συγκινημένη η πρόεδρος κυρία Νικολάου, η οποία, όπως τονίζει, κάνει αγώνα δρόμου τηλεφωνικώς ώστε να πείθει φίλους, συγγενείς και γνωστούς για να προσφέρουν στη δομή πράγματα.

«Τα βγάζουμε πολύ δύσκολα πέρα. Σταμάτησαν και οι δωρεές σε τρόφιμα, σταμάτησαν και οι καταθέσεις. Ηταν κάτι το τρομακτικό όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε από τα Χριστούγεννα. Εξαναγκαζόμαστε να βγαίνουμε συνεχώς στα ΜΜΕ και να λέμε πως δεν έχουμε σχέση με την “Κιβωτό του Κόσμου” και έχουμε ανάγκη να μας υποστηρίξετε όλοι. Πήραμε φίλους και γνωστούς να μας φέρουν κρέας, άλλοι να μας φέρουν τυροκομικά και γάλα. Ετσι επιβιώσαμε τους μήνες που ξέσπασε η ιστορία με την “Κιβωτό του Κόσμου”», επισημαίνει η κυρία Νικολάου στην espressonews.

«Ακόμα και οι Έλληνες του εξωτερικού είχαν πρόβλημα με όσα ακούγονταν και δεν έκαναν δωρεές» αναφέρει, ενώ στην ερώτησή μας «το κράτος πού είναι;», επισημαίνει: «Το κράτος έδινε μια επιχορήγηση, όμως επειδή χάναμε τα χρήματα από τα νοσήλια δεν συνέφερε, γιατί η δομή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει και θα έπρεπε να την κλείσουμε. Τώρα μας είπαν πως αυτό το σύστημα θα σταματήσει και μας πρότειναν να ξανακάνουμε τα χαρτιά, ώστε να μας επιχορηγήσουν. Φέτος δεν θα προλάβουμε την επιχορήγηση, γιατί τα χαρτιά είναι πολλά. Ετσι θα τα κάνουμε για την επόμενη χρονιά», ανέφερε η κυρία Νικολάου, ενώ τα νούμερα που μας παραθέτει είναι συγκλονιστικά: «Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, χρειαζόμαστε 250 με 300 πάνες την ημέρα, ώστε τα παιδιά να είναι συνεχώς καθαρά. Για εμάς είναι τα παιδιά μας και θέλουμε να είναι και να νιώθουν όπως στο σπίτι τους».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή newsbomb.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185