Στα όρια η γαλλική κυβέρνηση – Απορρίφθηκε η 1η πρόταση μομφής
Στα όρια η γαλλική κυβέρνηση – Απορρίφθηκε η 1η πρόταση μομφής

Στα όρια η γαλλική κυβέρνηση – Απορρίφθηκε η 1η πρόταση μομφής

Οριακή φαίνεται να είναι η επιβίωση της γαλλικής κυβέρνησης καθώς απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής.Η πρόταση που κατατέθηκε από μια μικρή κεντρώα ομάδα και υποστηρίχθηκε από έναν αριστερό συνασπισμό έλαβε 278 ψήφους τη Δευτέρα, ενώ χρειαζόταν 287 για να περάσει. Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο εναντίον του νόμου για το συνταξιοδοτικό. Από την πλευρά της πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίστηκε την αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως “συμβιβασμό”. “Ποτέ δεν πήγαμε τόσο μακριά στην οικοδόμηση ενός συμβιβασμού όσο κάναμε με αυτή τη μεταρρύθμιση”, δήλωσε στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν “βαθιά δημοκρατική” σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Η πτώση της κυβέρνησης είναι “ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κοινωνική και πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter ο Σαρλ ντε Κουρσόν, συντάκτης μιας εκ των δυο προτάσεων δυσπιστίας.

Καθώς άνοιγε η συζήτηση για την πρότασή του στο κοινοβούλιο, ο ντε Κουρσόν χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων “άδικη” και είπε ότι ο χειρισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ήταν “άρνηση της δημοκρατίας”.

Κυβερνητικοί γνώστες και παρατηρητές έχουν εκφράσει φόβους ότι η Γαλλία οδεύει και πάλι προς μια νέα έξαρση βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λίγα μόλις χρόνια μετά το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που συγκλόνισε την κυβέρνηση Μακρόν και τη χώρα.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν είναι απίθανο να φτάσουν τις απαιτούμενες 287 από τις 577 ψήφους. Όμως η ψηφοφορία αναμένεται να είναι δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ειδικό συνταγματικό μέτρο για να περάσει το μακροχρόνιο σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Oριακή επιβίωση της γαλλικής κυβέρνησης – Απορρίφθηκε η 1η πρόταση μομφής
(AP Photo/Thomas Padilla)

Πηγές: ΕΡΤ – Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Associated PressCNBCAFP

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις