Αναξιοποίητος ο Λαβύρινθος της Μεσαράς – Στη Βουλή το θέμα με πρωτοβουλία Χάρη Μαμουλάκη
Την αξιοποίηση του Λαβύρινθου της Μεσαράς ζητάει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.
«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Δήμου Φαιστού αλλά και τις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, η διαδικασία αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου του Λαβύρινθου της Μεσαράς παραμένει στάσιμη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο Λαβύρινθος της Μεσαράς, αποτελεί στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Φαιστού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς. Η Υπουργός οφείλει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στην περιοχή ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα ενισχύσει ουσιαστικά την αναπτυξιακή της προοπτική.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο Λαβύρινθος της Μεσαράς που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, αποτελεί ένα τεχνητό σπήλαιο το οποίο εξυπηρετούσε ως υπόγειο λατομείο τον προσπορισμό οικοδομικού υλικού για την οικοδόμηση κάποιων μνημείων της Γόρτυνας κατά την αρχαιότητα. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οι στοές και οι αίθουσες του χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων από τους κατακτητές. Το 1945, τα γερμανικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους, ανατίναξαν την είσοδο του λατομείου εγκλωβίζοντας μέσα μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.
Επιπλέον, λόγω της μορφολογίας του, συνδέθηκε με το Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο της κρητικής μυθολογίας. Μετά τα μέσα του 15ου αιώνα, αναρίθμητοι περιηγητές επισκέφθηκαν το χώρο του λατομείου και μέχρι σήμερα διασώζονται περισσότερες από 1000 επιγραφές στο εσωτερικό του.
Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό, σχετικά με το εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες απομάκρυνσης των πυρομαχικών και στατικής υποστύλωσης του μνημείου, καθώς και γενικότερης ανάδειξης του Λαβυρίνθου της Μεσαράς.