Τέμπη: Nέες αποκαλύψεις για την απολογία του σταθμάρχη
Τέμπη: Nέες αποκαλύψεις για την απολογία του σταθμάρχη

Τέμπη: Nέες αποκαλύψεις για την απολογία του σταθμάρχη

ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 2023

Nέες αποκαλύψεις για την απολογία του σταθμάρχη ενώπιον της ανακρίτριας Λάρισας σχετικά με τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είδαν σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου το φως της δημοσιότητας.

Όπως μετέδωσε ρεπόρτερ της ΕΡΤ, ο σταθμάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τι συνέβαινε στον σταθμό από τις 22:00 μέχρι τις 00:30, το αυξημένο φόρτο δρομολογίων και την πρόωρη αποχώρηση του απογευματινού σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

«Γι’ αυτές τις δυόμιση ώρες, όπως είπε, έχει εξαιρετικό φόρτο εργασίας και δεν θα έπρεπε να είναι μόνος του μέχρι τουλάχιστον τις 23:00, όταν και τελείωνε η βάρδια του απογευματινού» φέρεται να δήλωσε ο 59χρονος σταθμάρχης που έχει παραδεχθεί ότι ευθύνεται, ως ένα βαθμό, για το μοιραιο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην αρμόδια ανακρίτρια, ο απογευματινός σταθμάρχης αποχώρησε από τον σταθμό του τρένου στις 22:25 και όχι στις 23:00, όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες μέχρι την παράδοση, δηλαδή ότι ο απογευματινός δεν θα έπρεπε να φύγει πριν λυθούν οι εκκρεμότητες.

Ευθύνες στον απογευματινό σταθμάρχη ρίχνει ο 59χρονος σταθμάρχης
Να σημειωθεί ότι η μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη έφτασε 23:05 αντί για 22:10, όπως ήταν προγραμματισμένο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας.

Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια ρώτησε τον σταθμάρχη για τη συχνότητα των δρομολογίων κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας, με τον προφυλακισθέντα σταθμάρχη να απαντά ότι διέρχονται 13 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 9 μεταξύ των ωρών από 22:09 μέχρι τις 00:30.

Τι αποκαλύπτει το έγγραφο με τις βάρδιες
Αναφερόμενος σε ένα έγγραφο με τις βάρδιες εκκίνησης, που βρίσκεται στη διάθεση της ΕΡΤ, τόνισε ότι σε αυτό φαίνεται ότι υπήρχε επικάλυψη μιας ώρας από τις 22:00 μέχρι τις 23:00, αλλά δείχνει και μια χειρόγραφη αλλαγή, δηλαδή ότι είχαν αλλάξει βάρδιες ο πρωινός σταθμάρχης με τον απογευματινό.

«Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει και πάλι από την ομολογία σταθμάρχη είναι ότι για πέντε μέρες, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου ήταν μόνο βραδινή βάρδια, κάτι το οποίο δεν το είχε ξανακάνει.

Όπως φαίνεται στο σχετικό εγγραφο, ο σταθμάρχης που βρίσκεται προφυλακισμένος μετά την πολύωρη κατάθεσή του, ήταν προγραμματισμένο τον Μάρτιο να μετακινηθεί στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων ώστε να εξοικειωθεί με τον συγκεκριμένο σταθμό.

Να σημειωθεί ότι ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, που τη Κυριακή (5/3) τέθηκε σε αργία, πήγε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή στο δικαστικό Μέγαρο Λάρισας αυτοβούλως να καταθέσει στοιχεία για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και μεταξύ αυτών είναι ότι ο ίδιος είχε θέσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του σταθμάρχη μετά την πολύωρη απολογία είχε ισχυριστεί ότι ο 59χρονος «επί 20 λεπτά ήταν επιφορτισμένος μόνος του με την σιδηροδρομική ασφάλεια όλης της Κεντρικής Ελλάδας» δίνοντας τον τόνο της κεντρικής υπερασπιστικής γραμμής ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε πρόσωπα που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου που βύθισε τη χώρα σε εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ertnews.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις