Ο Ερντογάν λέει ότι θα συνεχίσει στον «οδικό χάρτη» του, μετά τη ρήξη στην αντιπολίτευση
Ο Ερντογάν λέει ότι θα συνεχίσει στον «οδικό χάρτη» του, μετά τη ρήξη στην αντιπολίτευση

Ο Ερντογάν λέει ότι θα συνεχίσει στον «οδικό χάρτη» του, μετά τη ρήξη στην αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο εθνικιστής σύμμαχός του θα συνεχίσουν την πορεία που έχουν σχεδιάσει, μετά τη ρήξη που σημειώθηκε στη συμμαχία της αντιπολίτευσης σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιό της στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

«Είχαμε πει ότι αυτό θα συνέβαινε μήνες πριν. Έχουμε ήδη τοποθετήσει τον στόχο μας. Ό,τι κι αν κάνουν, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο σχέδιό μας, στον οδικό χάρτη μας», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Η δημόσια ρήξη χθες, Παρασκευή, στη συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν αποτελέσμα μιας διαφωνίας που υπέβοσκε επί μήνες και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως πλήγμα στις ελπίδες της αντιπολίτευσης να εκθρονίσει τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία δύο δεκαετίες.

Ο Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, παρά τις επικρίσεις για την απόκριση της κυβέρνησής του στους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Ακσενέρ
Η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του κεντροδεξιού εθνικιστικού Καλού Κόμματος (IYI), του δεύτερου μεγαλύτερου στη συμμαχία των έξι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα της αποχωρεί από αυτήν.

Και είπε πως σε συνάντηση για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, πέντε κόμματα της συμμαχίας πρότειναν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιό τους.

Η αποκαλούμενη και «λύκαινα» κατηγόρησε μέλη της συμμαχίας ότι άσκησαν πιέσεις στο κόμμα της και αγνόησαν τη λαϊκή βούληση, προσθέτοντας πως πρότεινε τον Μανσούρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης αντίστοιχα, μελών του CHP, ως υποψηφίους.

Το CHP έχει τη μεγαλύτερη εκλογική βάση στη συμμαχία και ακολουθεί το ΙΥΙ. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει πει πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια στη συμμαχία και άφησε να εννοηθεί πως και άλλα κόμματα μπορεί να ενταχθούν στο μπλοκ.

Δύσκολα τα πράγματα για τους πέντε
Οι πέντε ηγέτες των κομμάτων που απέμειναν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν σήμερα, Σάββατο, και αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση μετά τις συζητήσεις τους.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα τώρα για την ευρισκόμενη σε κρίση αντιπολίτευση είναι ο Ερντογάν να πάρει κάτω από 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών και η συμμαχία να δείξει ενότητα στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Ερντέμ Αϊντίν, ιδρυτής του «RDM Advisory» με έδρα το Λονδίνο.

«Όπως είναι τα πράγματα, τόσο το ΙΥΙ όσο και το CHP επέδειξαν φτωχή ηγεσία και επικοινωνία που κατέληξε σε κρίση. Κανείς δεν κερδίζει σε αυτό το σενάριο, εκτός από τον Ερντογάν», τόνισε ο0 Αϊντίν.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε πέσει εν μέσω κρίσης κόστους διαβίωσης, ακόμη και πριν από τους σεισμούς του περασμένου μήνα.

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε σε προηγούμενες εκλογές να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τον πρόεδρο. Συνεργάζεται πιο στενά αφότου πήρε τον έλεγχο μεγάλων δήμων, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, από το κυβερνών AKP στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2019.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το φιλοκουρδικό τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια να ηττηθεί ο Ερντογάν στις 14 Μαΐου, κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί γύρω από τους στόχους της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή in.gr
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις