Λάρισα: Για 5 λεπτά ο Σταθμάρχης θα μπορούσε να αποφύγει την τραγωδία
Λάρισα: Για 5 λεπτά ο Σταθμάρχης θα μπορούσε να αποφύγει την τραγωδία

Λάρισα: Για 5 λεπτά ο Σταθμάρχης θα μπορούσε να αποφύγει την τραγωδία

Τα τελευταία κρίσιμα λεπτά πριν την μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου φαίνεται πως υπήρξε ενημέρωση πως το εμπορικό λαμβάνει γραμμή καθόδου προς Αθήνα.

Η σταθμάρχης των Νέων Πόρων φέρεται να επικοινωνεί πως στις 23.05 η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκινά από τον Σταθμό των Νέων Πόρων με κατεύθυνση προς Αθήνα. Ένα λεπτό πριν, έχει αναχωρήσει και η επιβατική αμαξοστοιχία από την Λάρισα. Για 16 ολόκληρα λεπτά τα δύο τρένα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.

Η επικοινωνία μεταξύ σταθμαρχών καταγράφεται βάση πρωτοκόλλου στο βιβλίο τηλεγραφημάτων, τον εποπτικό πίνακα κυκλοφορίας και το καταγραφικό των συνομιλιών.

«Υπάρχει ένα τηλέφωνο, εσωτερικό… το οποίο παίρνει ο Σταθμάρχης των Νέων Πόρων και λέει στον Σταθμάρχη της Λάρισας, ότι εγώ από τους Νέους Πόρους έδιωξα την 80501 στη γραμμή καθόδου προς Αθήνα. Ο Σταθμάρχης Λάρισας είναι υποχρεωμένος να καταγράψει τον αριθμό τηλεγραφήματος. Προφανώς ο σταθμάρχης Λάρισας δεν αντιλήφθηκε ότι η αμαξοστοιχία πέρασε στη γραμμή καθόδου», αναφέρει ο προϊστάμενος αμαξοστοιχιών ΟΣΕ και αντιπρόεδρος ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θωμάς Χαμάμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η ενημέρωση από τη Σταθμάρχη των Νέων Πόρων για την εμπορική αμαξοστοιχία ακούστηκε από όλους όσοι είχαν τα ραδιοτηλέφωνα ανοιχτά, αλλά δεν είναι γνωστό αν το πρωτόκολλο επικοινωνίας ακολουθήθηκε από τον Σταθμάρχη της Λάρισας.

«Με το που έφυγε η αμαξοστοιχία 62 από τον Σταθμό της Λάρισας, ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν υποχρεωμένος να σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρει τους Νέους Πόρους και να πει ότι η αμαξοστοιχία έφυγε από τη γραμμή ανόδου προς Νέους Πόρους. Τι έγινε μεταξύ 2 σταθμαρχών αυτό δεν το γνωρίζω», προσθέτει ο κ. Χαμάμης.

Ερωτήματα σχετικά με την τοποθέτηση του Σταθμάρχη Λάρισας στο συγκεκριμένο πόστο παραμένουν αναπάντητα:

Γιατί ο Σταθμάρχης τοποθετήθηκε σε σιδηροδρομικό κόμβο όπως αυτός της Λάρισας και όχι σε έναν άλλον μειωμένων απαιτήσεων ως άπειρος που ήταν;

Γιατί δεν τοποθετήθηκε ως εφεδρικός στη Λάρισα έως ότου αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία;

Με εντολή εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα έφοδος της αστυνομίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και καταγεγραμμένες συνομιλίες, απαραίτητα κατά τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ertnews.gr
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις