Η διπλωματία των σεισμών και το τεστ του χιονιά της "Μπάρμπαρα"
Γενική επιστράτευση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας σε όλη την επικράτεια κήρυξε η κυβέρνηση από την περασμένη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι επιπτώσεις από την επέλαση του καιρικού φαινομένου με την ονομασία << Μπάρμπαρα >>.
Την ίδια ώρα Δευτέρα πρωί ένα άλλο καταστροφικό φαινόμενο κτύπησε την Τουρκία με δύο σεισμούς 7,8 και 7,5 ρίχτερ στα σύνορα με την Συρία, αφήνοντας πίσω πάνω από δέκα χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στην αποστολή βοήθειας και της ομάδας ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, ενώ για άλλη μια φορά η διπλωματία των σεισμών ενεργοποιήθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, για να τερματίσει μια μεγάλη περίοδο έντασης μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.
Όπως είναι γνωστό μετά από πολύ καιρό που ειπώθηκε από τον Ερντογάν το περίφημο << Μητσοτάκης γιόκ >> έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον Τούρκο πρόεδρο την συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις ανθρώπινες απώλειες.
Την ίδια συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία εξέφρασε και ο υπουργός Νίκος Δένδιας προς τον ομόλογό του Μεχμέτ Τσαβούσογλου σε επικοινωνία που είχαν για το αναφερόμενο θέμα.
Επίσης θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι οι Τούρκοι αναγνωρίζουν και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους Έλληνες διασώστες που έσπευσαν πρώτοι να βοηθήσουν.
Όλα τα παραπάνω αφήνουν ζωντανή την ελπίδα προσέγγισης για την αποκλιμάκωση της έντασης που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τις δύο χώρες και την επανάληψη του διαλόγου συνεννόησης επίλυσης των διαφορών που τους χωρίζουν, που με ευθύνη της Τουρκίας είχε κλείσει οδηγώντας σε αδιέξοδο τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Λίγες ώρες είχαν περάσει από την εκδήλωση του φαινομένου της κακοκαιρίας << Μπάρμπαρα >> στην Ελλάδα και οι μετεωρολόγοι ακόμη δεν είχαν δώσει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την ένταση και την έκταση των επιπτώσεων, παρουσιάζοντας διχογνωμίες και προγνωστική αβεβαιότητα για την εξέλιξή της.
Πέραν της επίσημης πρόβλεψης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Πολιτική Προστασία, παρακολουθώντας τα διάφορα μετεωρολογικά σάϊτ διακρίνουμε την προγνωστική αβεβαιότητα με διαφορετικές δηλώσεις και προβλέψεις τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας σύγχυση πριν αλλά και κατά την διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου.
Σε κάθε μεγάλη ή μικρή κακοκαιρία η πολιτική προστασία και ο κρατικός μηχανισμός οφείλουν να βρίσκονται συντονισμένοι με την επίσημη ανακοίνωση της Ε.Μ.Υ. και να λειτουργούν με ετοιμότητα και προνοητικότητα, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες.
Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ανεξάρτητα αν οι προβλέψεις επαληθευτούν με απόλυτη ακρίβεια ή όχι, να λαμβάνονται ούτως ή άλλως τα απαραίτητα μέτρα και όχι να τρέχουμε την τελευταία ώρα για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις .
Οι Έλληνες δεν είναι κάτοικοι της Σκανδιναβίας για να είναι συνηθισμένοι να ζουν μήνες ολόκληρους σε χιονισμένα τοπία.
Ούτε το κράτος έχει την δυνατότητα να διαθέτει τεράστιους πόρους για χιλιάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, για μια ή δύο φορές τον χρόνο να κρατούν ταυτόχρονα μονίμως ανοικτούς όλους τους δρόμους.
Χρειάζεται απαραίτητα η πολιτεία να λειτουργεί προνοητικά, μεθοδευμένα και αποτελεσματικά, να κάνει το καλύτερο δυνατόν με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών.
Παράλληλα οι πολίτες οφείλουν να βοηθήσουν και να πειθαρχήσουν με τις γνωστές οδηγίες της πολιτικής προστασίας και αυτοπροστασίας.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αυτονόητα ίσως και κάποιες φορές κουραστικό να επαναλαμβάνονται, όμως είναι καλό το κράτος να δημιουργεί ασπίδα προστασίας για τους πολίτες.
Είναι σωστό να λειτουργεί το << 112 >> και να προειδοποιεί, ανεξάρτητα εάν το φαινόμενο τοπικά δεν εκδηλώνεται σύμφωνα με την πρόβλεψη σε όλη την έντασή του.
Στην πρόσφατη κακοκαιρία που ζήσαμε πριν από λίγες ημέρες το τεστ του χιονιά της << Μπάρμπαρα >> βγήκε θετικό γιατί ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε στον ρόλο του συνολικά σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε τοπικό επίπεδο επίσης.
Γι’ αυτό και κατά κοινή ομολογία η επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση θεωρείται μια σημαντική κατάκτηση για την χώρα.
Το θέμα δεν είναι κομματικό είναι Εθνικό γιατί η χώρα και όλοι οι πολίτες έχουν ανάγκη η Πολιτική Προστασία να λειτουργεί σωστά όλο το 24ωρο και ολόκληρο τον χρόνο.