Να κοπεί, να μην κοπεί; Να κοπεί!

Με την κυνική ομολογία, "το περιβάλλον κοστίζει", "τα δέντρα είναι βάρος και δεν θα χρειαστεί να πέσει κάποιο,(αν κόψουμε τα δέντρα) και δεν θα αποζημιωθεί κανείς", η εισήγηση του αρμόδιου αντιδήμαρχου και στην συνέχεια η απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, δίδουν τίτλους τέλους για την κοπή 16 από τα 17 δέντρων στον Μασταμπά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα, στο Δήμο, τι ακριβώς ψήφισαν, αφού "γλύτωσαν" περί τα 14 δέντρα από τα συνολικά 30 που έχουν μπει στο στόχαστρο στην περιοχή.

Ετσι, το περίφημο τοπόσημο, εξαφανίζεται σε δόδεις, χωρίς κανείς να προβληματίζεται ότι  οι πνεύμονες πρασίνου, είναι απαραίτητο στοιχείο για την πόλη του Ηρακλείου συνάδει δε, με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του. Το Ηράκλειο, επομένως, είναι αφιλόξενο περιβάλλον για τα δέντρα, κι ας κλαδεύτηκαν 5.500 δέντρα το 22.

Συνολικά, 12.500 δέντρα, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού, η πόλη βρίσκεται 3,5 με 4 φορές κάτω από απαιτούμενο παγκόσμιο επίπεδο δεντροφύτευσης, προειδοποίησε ο Ηλίας Λυγερός, υπολογίζοντας ότι μόλις ένα ευρώ αναλογεί σε κάθε ένα από τους  190.000 κατοίκους, από τον προϋπολογισμό των 125.000 ευρώ του Δήμου, με μια υπηρεσία υποστελεχωμένη από 4 γεωπόνους 16 εργατοτεχνίτες και κατέθεσε σειρά προτάσεων, που έπεσαν στο κενό, για το πράσινο και την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου.

Το Ηράκλειο δεν διαθέτει 9,2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο,  έτσι, ο Δήμος, στερείται μιας πολιτικής που να αναγνωρίζει την φύση στην πόλη (και τις γειτονιές της) ως θεμελιώδες στοιχείο της βιώσιμης και ανθεκτικής πόλης, όπου το αστικό δέντρο θα έπαιζε και διευκολυντικό ρόλο στην προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στην ευημερία και την υγεία των ανθρώπων.

Αυτό όμως απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικής, που η επέκταση και η πύκνωση της πόλης, έχει εξαιρέσει. Διότι ο Δήμος Ηρακλείου, δεν είχε ποτέ, διαχρονικά,  πολιτική για μια βιώσιμη εξέλιξη της πόλης και των οικιστικών περιοχών της, δεν θεώρησε, επιτρέποντας την ανεμπόδιστη τσιμεντοποίηση που έχει γίνει, ότι τα φυσικά συστήματα, επομένως και το πράσινο, είναι θεμελιώδους σημασίας στον σχεδιασμό των πόλεων και στην ανάπτυξη τους, με αποτέλεσμα, να  έχει πετύχει αλλαγή χρήσης γης, στεγανοποίηση και αποπροσανατολισμό των υδάτινων πόρων, άρα της βιοποικιλότητας, αυξάνοντας την πίεση στους φυσικούς πόρους, που εξοβελίζονται. Δεν διαθέτει πρόγραμμα ανάπτυξης αστικών δέντρων, ούτε έχει ενσωματώσει σχέδιο συγκροτημένο για δεντροφυτεύσεις στα τρέχοντα αστικά και οικιστικά έργα είτε με αποκατάσταση γειτονιάς, είτε με ανάπτυξη προγράμματος για να αυξηθεί η ποιότητα και η ευημερία των ανθρώπων που κατοικούν και επισκέπτονται την πόλη με δεντροκάλυψη, ώστε η πολυλειτουργικόττηα των αστικών δέντρων, να είναι κεντρικό στοιχείο για την βιωσιμότητα της πόλης.

Αυτό όμως, προϋποθέτει, μελέτη, πολιτική  και πράξεις που θα εφαρμοστούν σε διάφορα σχέδια ανάπτυξης δεντροκομίας, που θα περιέχει την κατανόηση των εννοιών των αστικών δέντρων, του αστικού τοπίου και της πράσινης υποδομής, την επιλογή των ειδών, την φύτευση, την εκτέλεση κάθε πρόσθετης εργασίας, την επίβλεψη, την επιθεώρηση των εργασιών, την φροντίδα, την συνεχή αντικατάσταση σε περίπτωση απώλειας κάθε δέντρου. Αντ αυτού έχουμε την Δημοτική παραδοχή, ότι "σε περιόδους κρίσης, πρώτα μειώνεται το πράσινο."

Κι αυτό, είναι κάτι που το Ηράκλειο, πρέπει να συνηθίσει, και οι κάτοικοι του, να φοβούνται μήπως τα δέντρα τους έρθουν στο κεφάλι και κοστίσουν την ζωή τους.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις