Realtors Kreta
Realtors Kreta

Μακελειό με 7 νεκρούς – Με θανατική ποινή κινδυνεύει ο δράστης

Ο μετανάστης εργάτης σε αγρόκτημα, που κατηγορείται ότι σκότωσε επτά συναδέλφους του στην Καλιφόρνια και ότι τραυμάτισε έναν ακόμη, κινδυνεύει να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, αν κριθεί ένοχος, δήλωσε χθες Τετάρτη εισαγγελέας κατά την πρώτη εμφάνιση του δράστη ενώπιον δικαστηρίου.

Ο Τσουνλί Ζάο, 66 ετών Κινέζος πολίτης, συνελήφθη τη Δευτέρα μπροστά από το αστυνομικό τμήμα του Χαφ Μπέι Μουν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον δύο αγροκτημάτων στην περιοχή.

Χθες εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου, όπου του απαγγέλθηκαν επτά κατηγορίες για ανθρωποκτονία και μία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο ίδιος δεν δήλωσε αθώος ή ένοχος για τις κατηγορίες.

Η δικαστής Σούζαν Γιαμπόφσκι ζήτησε ο Τσουνλί Ζάο να παραμείνει υπό κράτηση και να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ξανά στις 16 Φεβρουαρίου. Οι αρχές έχουν προσφέρει στον κατηγορούμενο διερμηνέα στα μανδαρινικά, καθώς, όπως επεσήμανε ο εισαγγελέας της κομητείας Σαν Ματέο, ο Στίβεν Ουάγκσταφ, πρόκειται για έναν Κινέζο πολίτη που ζει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξεταστεί το καθεστώς του, ούτε αν εισήλθε στη χώρα νόμιμα.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Ουάγκσταφ στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Τσουνλί ενδέχεται να “καταδικαστεί σε ισόβια ή σε θάνατο”, αν κριθεί ένοχος.

Η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην Καλιφόρνια, αν και δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 2006.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατηγορούμενος “συνεργάζεται” με τις αρχές, οι οποίες έχουν κάποια στοιχεία για το κίνητρό του. Ωστόσο ο Ουάγκσταφ αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες, αν και αποκάλυψε ότι στο όχημα του δράστη βρέθηκε ένα σημείωμα.

Από την πλευρά της η σερίφης της κομητείας, η Κριστίνα Κόρπους, επεσήμανε την Τρίτη ότι φαίνεται πως ο Τσουνλί Ζάο γνώριζε τα θύματά του – πέντε άνδρες και δύο γυναίκες– ασιατικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής.

“Όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι πρόκειται για ένα περιστατικό βίας που συνδέεται με τον χώρο εργασίας”, δήλωσε, εξηγώντας ότι ο δράστης “κυνήγησε” συγκεκριμένα θύματα, αν και είχε την ευκαιρία να πυροβολήσει εναντίον άλλων, και ότι ήταν “συνάδελφος ή πρώην συνάδελφος” των θυμάτων και στα δύο αγροκτήματα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Τσουνλί Ζάο δεν ήταν γνωστός στις αρχές, όμως το CNN και άλλα αμερικανικά μέσα έχουν μεταδώσει ότι είχαν επιβληθεί εναντίον του περιοριστικά μέτρα, αφού συνάδελφός του τον κατηγόρησε ότι του επιτέθηκε και τον απείλησε το 2013.

Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες Ρόμπερτ Λούνα σημείωσε ότι ο δράστης αγόρασε το όπλο με το οποίο διέπραξε το έγκλημα στις 9 Φεβρουαρίου στο Μόντερεϊ Παρκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ημιαυτόματο πιστόλι Cobray CM11-9, που είναι παράνομο στην Καλιφόρνια.

Ο Τσουνλί Ζάο και η σύζυγός του ζούσαν, όπως και άλλοι εργάτες, στο αγρόκτημα Mountain Mushroom Farm, όπου εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση.

Το Χαφ Μουν Μπέιν, μια πόλη με 12.000 κατοίκους νότια του Σαν Φρανσίσκο, είναι και ένα πολυτελές θέρετρο και μια αγροτική κοινότητα. Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έφερε και πάλι στο φως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργάτες γης στην περιοχή, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική ή την Ασία και οι οποίοι συχνά ζουν σε άθλιους καταυλισμούς και εργάζονται πολλές ώρες σε κακές συνθήκες και με εξαιρετικά χαμηλό ημερομίσθιο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή protothema.gr
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις