Νέλλη Κατσαμά: Αλλαγή μοντέλου
Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ την δεινή θέση και της ελληνικής οικονομίας, και της θέσης των Ελλήνων. Επίσης, ότι και η διαχείριση της κρίσης τα τελευταία 12 χρόνια ήταν ανεπιτυχής, και οι πολιτικές λιτότητας έχουν υποστεί περιφανή ήττα. Τι λέει η έρευνα; Ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής ανησυχεί κατά 100% του Έλληνες, η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά 97% , η μετανάστευση αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή, με 84%.
Ποιες πολιτικές θεωρούν αναγκαίες και απαραίτητες; Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες επέλεξαν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως πρώτη προτεραιότητα (58%), δεύτερη την υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και τρίτη τη δημόσια υγεία (44%). Αυτό που επισημαίνει δηλαδή η έρευνα, (για την ακρίβεια και αυτή η έρευνα), είναι ότι η ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική στη χώρα, με ανακύκλωση φτηνών επικοινωνιακών τακτικισμών, έχει παταγωδώς αποτύχει. Ότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη σε αυτό που η Κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως "επιτυχημένη εφαρμοσμένη δύναμη ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή".
Διότι τι μετέρχεται; Πέρα από την διαφθορά, σειρά πρωτοφανών και εξόφθαλμων εκτροπών από τους κανόνες της δημοκρατίας και εκτροπών από τους θεσμούς, από τη νομιμότητα και από το ίδιο το Σύνταγμα, την προώθηση και ταϊσμό ιδιωτικών συμφερόντων με την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και φτηνή επιδοματική πολιτική, χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης αναδεικνύεται και ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, που η χώρα έχει επειγόντως ανάγκη να αλλάξει. Διότι είναι ένα μοντέλο που δεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα ενώ απειλείται επισιτιστική κρίση, ούτε τον δευτερογενή, προφανώς δεν στηρίζει την απασχόληση ενώ παράλληλα η επέλαση ακρίβειας και πληθωρισμού κάνουν το παραγωγικό μοντέλο δυσβάσταχτο.
Τι χρειάζεται η χώρα; Το λένε οι Έλληνες πολίτες στις απαντήσεις τους στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Και οφείλουν, οι πολίτες, καθώς έχουν μεν, μια μόνο ψήφο ο καθένας που εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνον, να πάρουν και το ρίσκο των επιλογών τους, για κάθε πολιτική που θα επιλέξουν για το πως θα διαχειριστεί τα πλήρη δικαιώματα που έχουν, οι πολίτες, εκ του Συντάγματος, ή πως, και για ποιους εγκλωβίζονται, ενσωματώνονται, ποδηγετούνται και καθοδηγούνται. Έχουν δηλαδή την ευθύνη να ανατρέψουν την οικονομική διάλυση της χώρας και να αναστρέψουν την κοινωνική συντριβή.