Τί κληρονομεί το 2023 και ποιες ελπίδες χαρίζει;
Τί κληρονομεί το 2023 και ποιες ελπίδες χαρίζει;

Τί κληρονομεί το 2023 και ποιες ελπίδες χαρίζει;

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το 2023, βαρύνεται από την επώδυνη κληρονομιά του 2022, αλλά και ως εκλογικό έτος, χρονιά πολιτικών αλλαγών, σκορπά ελπίδες για την προστασία της κοινωνίας από την ασυδοσία των  λίγων, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του κράτους δικαίου, την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η χρονιά, που έφυγε, άφησε πολλές και μεγάλες πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Η πανδημική κρίση συνέχισε να ταλαιπωρεί τους πολίτες, χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς δωρεάν τέστ, με τα κρούσματα και τις απώλειες να αυξάνονται, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Ταλαιπώρησε επίσης τους πολίτες η εγκατάλειψη και η υποστελέχωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ψήφισε την καταδίκη του ελληνικού λαού, με το πρόσφατο ν/σ εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας.

Σελίδα βέβαια άλλαξε στο ημερολόγιο, αλλά το 2023 θυμίζει το ζοφερό παρελθόν  του 2012 – 2014, την ανθρωπιστική κρίση, τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών, την ενεργειακή φτώχεια, την οικονομική εξασθένηση των πολλών. Η ξέφρενη ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η κρατική στήριξη στα καρτέλ, στους κερδοσκόπους της ενέργειας, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ αυξήσεων των τιμών του ρεύματος στην Ελλάδα, οι ενεργειακές ανισότητες βύθισαν στην εξαθλίωση ή στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά, στο λουκέτο ή στην κρίση επιβίωσης χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, στη μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών συνέβαλαν και οι ιλλιγγιώδεις, ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα βασικά είδη κατανάλωσης, οι οποίες συνεχίζονται, αφού κάνουν το ποδαρικό νέες έως και 20%. Η αξιωματική αντιπολίτευση, από τη μεριά της, υπέβαλε τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται. Εμμένει στην αφαίμαξη του λαού και στην υπερφορολόγηση του, με έμμεσους, άδικους φόρους, καθώς πλήρωσαν το 2022 πάνω από 7 δις ευρώ περισσότερους φόρους από το 2021.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εξάλλου, επιμένει στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, εμπαίζει τους πολίτες με καλάθια αποτυχημένα και επιδόματα-ψίχουλα, από τα δικά τους χρήματα, που τους υφήρπασε. Επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, των διυλιστηρίων καθώς και των επιχειρηματιών παραγωγής και εμπορίας καταναλωτικών ειδών, λεηλατώντας το εισόδημα του λαού.

Φρόντισε κυρίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα συμφέροντα της διαπλοκής, να πλουτίζουν οι λίγοι, δημιουργώντας ευκαιρίες εκχώρησης των φιλέτων του Κράτους, των δημόσιων εργαλείων αντιμετώπισης των κρίσεων, όπως της ΔΕΗ, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον. Ιδιωτικοποιεί δημόσια κοινωνικά αγαθά, στερώντας από τους πολίτες την αξιοπρεπή διαβίωση.

Καταδίκασε ακόμα 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, στις καθαρές αποδοχές των 400 – 580 ευρώ, εισόδημα που ολοένα μειώνεται, με την έκρηξη των αυξήσεων, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση τους. Κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία. Οι αυξήσεις των 5-6%, που αναμένονται, εξανεμίζονται ήδη  από τον εκρηκτικό πληθωρισμό, θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά και αυτή.

Εκτός τούτων, το 2023 κληρονομεί την τραγωδία του συνεχιζόμενου Ρωσοουκρανικού πολέμου, με όλες τις ολέθριες συνέπειες του οικονομικές και ανθρωπιστικές. Κληρονομεί επιπλέον σκάνδαλα οικονομικά και δημοκρατικής λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σφραγίζει, άλλωστε, και διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, το 2022, έντονη η κρίση Δημοκρατίας, δυσλειτουργίας των θεσμών και καταπάτησης  δικαιωμάτων από το επιτελικό, αυταρχικό κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ, με αποκορύφωμα το γιγαντιαίο σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, από την ΕΥΠ και το Predator, πολιτικών, υπουργών, ευρωβουλευτών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και πολιτών.

Με την αυγή του 2023, ωστόσο, ανατέλλει και η ελπίδα των εθνικών εκλογών, κατά τους πρώτους μήνες, και της προοδευτικής πολιτικής αλλαγής, διάσωσης της δημοκρατικής ζωής και λυτρωμού της κοινωνίας, αφού καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να ευδοκιμεί, όταν δυστυχούν οι πολίτες και καταδικάζονται στην αναξιοπρέπεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άλλωστε, κατέθεσε το ελπιδοφόρο, συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο πρόγραμμα για τη νέα διακυβέρνηση, με μέτρα, που αφορούν, κατά προτεραιότητα, σε 6 εθνικές προτεραιότητες άμεσης αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, της ενεργειακής και της κρίσης ακρίβειας, της οικονομικής, της κοινωνικής και της κρίσης Δημοκρατίας. Η κοινωνία και οι πολίτες αποτελούν τον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα αναδείξουν οι επερχόμενες εκλογές.

Το 2023 λοιπόν μας αξίζει και πρέπει να ζήσουμε καλύτερα. Είναι ανάγκη να δώσουμε μάχες σε όλα τα πεδία, για να γίνει η χρονιά της μεγάλης νίκης, της πολιτικής αλλαγής, της υπέρβασης του χθες, μιας νέας αρχής για την κοινωνία, την Ελλάδα και εδραίωσης της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης παντού.

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, αλληλεγγύη, Δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική ευημερία!!!

Χρυσάνθη Καμπουράκη μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια Βουλευτής

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις