Φοιτητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στη Νορβηγία
Ο Γιώργος Ψαλτάκης είναι ο φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Κρήτη, ο οποίος συμμετείχε μαζί με άλλους 23 φοιτητές από Ευρώπη και Καναδά στο πρόγραμμα Fly a Rocket του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Μόλις 21 ετών κατάφερε να βρίσκεται στην τελική ομάδα συμμετεχόντων αφού κατέθεσε το βιογραφικό του και απάντησε σε κάποιες τεχνικές ερωτήσεις κατά την αίτηση που υπέβαλλε στον ESA.
Ο νεαρός ταλαντούχος φοιτητής μίλησε στο protothema.gr για την μοναδική εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια του εφταήμερου πειράματος στην Andoya της Νορβηγίας, πάνω στον Αρκτικό Κύκλο.
«Το πείραμα αφορούσε την κατασκευή και την εκτόξευση πειραματικού πυραύλου. Όταν έμαθα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή πάντα μου άρεσε το διάστημα, έκανα την αίτησή μου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται Fly a Rocket και πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στην ESA και οι αιτήσεις είναι από φοιτητές όλων των χωρών μελών της ESA. Κατέθεσα μαζί με την αίτησή μου, το βιογραφικό μου, τη βαθμολογία μου και απάντησα και σε κάποιες τεχνικές ερωτήσεις. Μετά αναμένεις για την επιλογή η οποία γίνεται σχεδόν ένα μήνα μετά την αίτησή σου».
Ο 21χρονος φοιτητής πήγε στις 10 Οκτωβρίου στη Νορβηγία έχοντας προετοιμαστεί τον τελευταίο χρόνο όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές με εργασίες πάνω στις βασικές αρχές της αεροδιαστημικής, μελετώντας εγχειρίδιο επιτροχιακής μηχανικής, κλασικής μηχανικής, ενώ έκανε εργασίες σε πεδία από φυσική μέχρι προγραμματισμό.
«Όταν φθάσαμε εκεί επειδή ο χρόνος μας θα ήταν αρκετά μικρός, μόνο 7 ημέρες είχαμε ήδη κάποιες εργασίες πάνω στις βασικές αρχές της αεροδιαστημικής. Όταν φθάσαμε στον Αρκτικό Κύκλο εργαζόμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ πάνω στο πρόγραμμα. Συναρμολογήσαμε το φορτίο του πυραύλου με ειδικούς σένσορες, κάμερες, γυροσκόπια, αισθητήρες τα οποία είχαμε φτιάξει. Στην αρχή μελετούσαμε τα συμπεράσματα των πειραμάτων μας όπως πόσο γρήγορα στριφογυρίζει ο πύραυλος μέχρι το που θα πέσει» λέει ο Γιώργος Ψαλτάκης.
Η εμπειρία του Έλληνα φοιτητή μοναδική και όπως είπε αυτό που θα κρατήσει είναι η πολύ καλή συνεργασία με τους άλλους φοιτητές αλλά και το γεγονός ότι βρέθηκε δίπλα σε επαγγελματίες του χώρου που δεν πίστευε μέχρι και πριν από λίγο καιρό ότι θα συναντήσει. «Αυτό ήταν το πρώτο πρόγραμμα της ESA στο οποίο συμμετείχα. Η εμπειρία ήταν μοναδική. Ήμασταν στον Αρκτικό Κύκλο βλέπαμε το Βόρειο Σέλας και ήμασταν δίπλα σε επαγγελματίες του χώρου μαθαίνοντας όλα τα μυστικά τους πάνω στην αεροδιαστημική.