Realtors Kreta
Realtors Kreta

Επιτόκια: Πόσο ανέβηκαν στα στεγαστικά – Τι γίνεται στις καταθέσεις

Την ανιούσα παίρνουν μήνα με τον μήνα τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, με τη χώρα μας να διατηρεί σταθερά τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,69% έναντι 3,36% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 3,14% τον Αύγουστο του 2022. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη μετά τις Λιθουανία και Λετονία (3,84% και 3,78% αντίστοιχα έναντι 3,46% αμφότερες τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Εσθονία και Γερμανία, με 3,56% και 3,25% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωπαική αγορά προσφέρουν οι Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Μάλτα και Γαλλία, με την τελευταία, μάλιστα, να δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα απόκτησης στέγης έναντι μόλις 1,77%!

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα ανέκαθεν πρόσφερε υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, ο… πρωταθλητισμός, ωστόσο, των τελευταίων μηνών συνδέεται και με τις διαδοχικές αυξήσεις από πλευράς της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως σε περίπου δύο εβδομάδες το βασικό της επιτόκιο θα αυξηθεί – για τέταρτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο – μεταξύ 0,50 και 0,75 μονάδες βάσης, δηλαδή, στο 2,50% ή 2,75% αντίστοιχα, αυξάνοντας σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και των νέων με σταθερό.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις