Συνταγή για λαχταριστή κοτόπιτα!
Συνταγή για λαχταριστή κοτόπιτα!

Συνταγή για λαχταριστή κοτόπιτα!

Μια πλούσια θρεπτική κοτόπιτα από τη Λάιστα Ζαγορίου, ένα χωριουδάκι στα 1200 μέτρα στις πλαγιές της Τύμφης. Οι Ηπειρώτισσες μαθαίνουν να ανοίγουν φύλλο από την κούνια αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και με έτοιμο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα φύλλα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Κόβετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγετε τα φύλλα. Κρατάτε τα 5 φύλλα στην άκρη, σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί. Ψήνετε το 1 φύλλο στον φούρνο στις αντιστάσεις, μέχρι να γίνει τραγανό.

Βήμα 2

Για τη γέμιση ή αναδεμή: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζει το κοτόπουλο μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι το ψαχνό να μαλακώσει πολύ και να ξεκολλάει από τα κόκαλα.

Βήμα 3

Σουρώνετε κρατώντας τον ζωμό στην άκρη. Μόλις κρυώσει, καθαρίζετε το ψαχνό από κόκαλα και πέτσες και ψιλοκόβετε.

Βήμα 4

Χτυπάτε τα αβγά, περιχύνετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε τα 3 φύλλα, φροντίζοντας καθένα να το ραντίζετε και να το αλείφετε με μίγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Απλώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση.

Βήμα 6

Από πάνω βάζετε το ψημένο φύλλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση και κλείνετε με 2 φύλλα, βουτυρώνοντας το πρώτο πριν προσθέσετε το δεύτερο. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα, φτιάχνετε τονκόθρο, βουτυρώνετε καλά και ψήνετε στους 180ºC, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

 

Πηγή: olivemagazine.gr 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Μαγειρική - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις