Η τοπική ανάπτυξη, η οικονομία και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο συνάντησης του Χάρη Μαμουλάκη με την Ένωση Φορέων Κ.Αλ.Ο. Κρήτης
Με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Ένωσης Φορέων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας Κρήτης Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Κλώκα αντίστοιχα, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 14/11 ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ένωσης για όλα όσα απασχολούν τους 97 φορείς ΚΑλΟ της Κρήτης – και όχι μόνο – τις δυνατότητες και τα σημαντικά επιτεύγματά τους, τις εξαιρετικές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας που μπορούν να προκύψουν εφόσον υπάρξει και η κατάλληλη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας και σε δήλωσή του ανέφερε: «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, σημαίνει τοπική ανάπτυξη. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας.
Σημαίνει ανάδειξη των επί μέρους συγκριτικών επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, κλάδου και φορέα. Σημαίνει όμως και ενίσχυση του ΑΕΠ μέσα από την δράση των ΚΑλΟ, σημείο στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται μόλις στο 0,1% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 16,1%. Δυστυχώς, αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα παραμένει αόρατη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι μόνο δεν υποστηρίζεται – χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιόδου της πανδημίας όπου θεωρήθηκε μη επιλέξιμη δραστηριότητα – αλλά δημιουργούνται και εμπόδια στην αναπτυξιακή τους προοπτική από το κυβερνητικό επιτελείο.
Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τις πιέσεις προτάσσοντας την αναγνώριση αυτής της επιχειρηματικότητας ως σύγχρονο μοχλό ανάπτυξης των κοινωνιών με σημαίνοντα ρόλο στην απασχόληση και συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις, όπως κάνουμε από το 2019, τότε που οι Υπουργοί της ΝΔ μας «διαβεβαίωναν» είτε ότι «προετοιμαζόταν» είτε ότι «επανασχεδίαζαν» το πλάνο στήριξης των ΚΑλΟ. Πλάνο που μέχρι σήμερα, δεν έχει δει κανείς!».
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προδημοσίευσε πρόσκληση για την επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων ΚΑλΟ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. Από την προδημοσίευση έως και λίγες μέρες πριν τις εκλογές έγιναν διάφορες θεσμικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε σχέση με το ονομαζόμενο «απλοποιημένο κόστος» (βάσει σχετικής Οδηγίας της ΕΕ), το οποίο οδήγησε στην πρωτοβουλία για την δυνατότητα δέσμευσης έως και 20.000.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η πρόσκληση τον Ιούνιο του 2019 είχε πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας, και απαιτούσε 2-4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την εν λόγω πρόσκληση, το πρόγραμμα θα ενίσχυε υφιστάμενα εγχειρήματα στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επιπλέον, υπήρχε σχεδιασμός από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει πρόγραμμα επιχορήγησης νέων φορέων ΚΑΛΟ, το οποίο θα έτρεχε από τις Διαχειριστικές αρχές των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 82 εκ. €.
Από τότε μέχρι σήμερα και παρά τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Χάρη Μαμουλάκη με την κατάθεση Ερωτήσεων και Αναφορών στους συναρμόδιους υπουργούς, απαντήσεις επί της ουσίας δεν έχουν δοθεί.