Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στα νησιά Τόνγκα στον Ειρηνικό – Έγινε αισθητός και στη Νέα Ζηλανδία

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Πολύ δυνατός σεισμός μεγέθους της τάξης των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα νησιά Τόνγκα. Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ στα νησιά Τόνγκα έγινε αισθητός λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής (11.11.2022) ώρα Ελλάδας. Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε το Κέντρο Προειδοποιήσεων του Ειρηνικού (PTWC).

Μάλιστα, στα νησιά Τόνγκα ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για τσουνάμι.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του πολύ δυνατού σεισμού εντοπίζεται 371 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νουκουαλόφα, πρωτεύουσας των νησιών Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Νέας Ζηλανδίας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Κάποιες σεισμολογικές υπηρεσίες δίνουν μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, ενώ ένταση 7,1 ανακοίνωσε το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ USGS.

Υπάρχει το ενδεχόμενο από τον σεισμό να προκληθούν επικίνδυνα παλιρροϊκά κύματα εντός απόστασης 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του κατά μήκος των ακτών της Νιούε και της Τόνγκα, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το USGS.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ανέρχεται σε 10 χιλιόμετρα, διευκρινίζει επίσης το USGS.

Το Βασίλειο της Τόνγκα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους, βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από περίπου 170 νησιά. Πρωτεύουσα είναι η Νουκουαλόφα. Ο πληθυσμός είναι 100.651 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2016. Η οικονομία της χώρας στηρίζεται στην γεωργία και κυρίως στην παραγωγή ινδικής καρύδας και κασάβα. Η Τόνγκα είναι ίσως η μοναδική περιοχή του Ειρηνικού που ποτέ δεν έγινε αποικία και έχει διατηρήσει την τοπική κυριαρχία της.

 

Περισσότερες Ειδήσεις