Αναγκαία η παράτασης της δυνατότητας οικοδόμησης των εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση οικοπέδων

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη, η κοινή επιστολή των Προέδρων των νησιωτικών Περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 

Την αναγκαιότητα παράτασης της δυνατότητας οικοδόμησης των εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση οικοπέδων αναδεικνύει με την κατάθεση ως Αναφοράς για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της κοινής επιστολής των Προέδρων των νησιωτικών Περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

 

Με την συγκεκριμένη επιστολή, απαριθμούνται τα σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας η οποία είχε δοθεί για τα εν λόγω οικόπεδα, τονίζεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν ακόμα εγκριθεί ή και προκηρυχθεί τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ότι το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς και ότι οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι ως συνέπεια των παραπάνω, ελλοχεύουν κίνδυνοι μεταξύ των οποίων η απορρύθμιση της κτηματαγοράς και η ματαίωση απορρόφησης κονδυλίων Κοινοτικών προγραμμάτων.

 

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με το αν σκοπεύει να ικανοποιήσει το αίτημα των Περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι Βουλευτές ν. Ηρακλείου ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Βαρδάκης Σωκράτης και Ηγουμενίδης Νίκος, καταθέτουν προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορά την κοινή επιστολή των Προέδρων των νησιωτικών Περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την αναγκαιότητα παράτασης της δυνατότητας οικοδόμησης των εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση οικοπέδων. Στην επιστολή οι Πρόεδροι απαριθμούν τα σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την εκπνοή της διετούς χρονικής προθεσμίας η οποία είχε δοθεί με το άρθρο 40 του Ν.4759/2020 (ΦΕΚ Α’ 245/9.12.2020) για τα εν λόγω οικόπεδα («Τα παραπάνω οικόπεδα μπορούν να οικοδομούνται αν έχουν λάβει προέγκριση οικοδομικής άδειας μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος»). Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν ακόμα εγκριθεί ή και προκηρυχθεί τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ότι το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς και ότι οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Όπως σημειώνουν, ως συνέπεια των παραπάνω ελλοχεύουν κίνδυνοι μεταξύ των οποίων η απορρύθμιση της κτηματαγοράς και η ματαίωση απορρόφησης κονδυλίων Κοινοτικών προγραμμάτων.

Περισσότερες Ειδήσεις