Χάρης Μαμουλάκης: Γιατί εξαιρέθηκε το Αρκαλοχώρι από την ειδική, αυξημένη ενίσχυση του Αναπτυξιακού Νόμου;

Νέο μπάχαλο από το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εξαίρεση του Αρκαλοχωρίου από την ειδική, αυξημένη ενίσχυση του Αναπτυξιακού Νόμου, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 16 ακόμη Βουλευτών.

«Στον Αναπτυξιακό Νόμο προβλέπονται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας «Παρά ταύτα, κατά την υποβολή αιτήσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Αναπτυξιακού νόμου, οι αιτούντες με έκπληξη διαπιστώνουν ότι για τη Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου ισχύει ό,τι και για κάθε άλλη περιοχή που δεν έχει πληγεί από φυσική καταστροφή. Γιατί; Πρόκειται για λάθος του πανάκριβου και πολυάριθμου «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη; Ή για σκόπιμη κίνηση; Οι συνυπεύθυνοι Υπουργοί, οφείλουν εξηγήσεις, αλλά και να αναθεωρήσουν άμεσα αυτή την απόφαση. Μια απόφαση – τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής που ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο και πλέον μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, διαπιστώνει ότι οι υποσχέσεις περί «άμεσης αποκατάστασης» ήταν κενές περιεχομένου.».

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τον λόγο της εξαίρεσης της Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου από τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων του άρθρου 68 του ν.4887/2022, για το εάν προτίθεται η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής να εκδώσει την απόφαση για να ισχύουν τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων, καθώς και για ποιες συγκεκριμένες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ισχύουν εν τέλει τα αυξημένα ποσοστά που προβλέπονται στην υποπερ. αε της περ. α της παρ.3 του άρθρου 68 του ν.4887/2022.

Η ερώτηση:

Ο σεισμός της 27η Σεπτεμβρίου του 2021 με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στο χερσαίο χώρο της Κρήτης. Δυστυχώς, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πολλοί τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν στις πληγείσες περιοχές είναι πολύ μεγάλες. Το κυβερνητικό επιτελείο θα όφειλε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ταχύτατα τις ενέργειες αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν αλλά και να παράσχει παράλληλα τα προβλεπόμενα, αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε αυτές. Εντούτοις, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη.

Πιο συγκεκριμένα, με την υποπερ. αε της περ. α της παρ.3 του άρθρου 68 του ν.4887 «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», (A' 16/04.02.2022), προβλέπονται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Η δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου ανήκει στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας ο οποίος σύμφωνα με την Αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16446/Α325 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών οριοθετήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως σεισμόπληκτη περιοχή, (B' 4646/07.10.2021). Με την υπ’ αριθμ. 3 Πράξη της 29.3.2021 του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, (Α' 56/12.04.2021). Επιπλέον, στο άρθρο 13 του ν.4797/2021 προβλέπεται ότι η Επιτροπή αποτελεί τον μηχανισμό που συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή, την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση έργων και υποδομών του Δημοσίου, μετά από θεομηνίες, (A' 66/23.04.2021)

Και ενώ, με βάση τα παραπάνω, θα περιμέναμε, για τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στη δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου να ισχύσουν τα προβλεπόμενα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων εντούτοις, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Έτσι, κατά την υποβολή αιτήσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Αναπτυξιακού νόμου, (Ο.Π.Σ. – Αν), οι αιτούντες, με έκπληξη διαπίστωσαν, ότι για τη δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου ισχύει ό,τι και για κάθε άλλη περιοχή που δεν έχει πληγεί από φυσική καταστροφή.

Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και τη σημασία παροχής ενισχυμένων κινήτρων ώστε στις πληγείσες περιοχές να υπάρξει αναπτυξιακή πνοή, ερωτώνται οι αρμόδιοι: κ. Υπουργός και κ.Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό :

  1. Για ποιο λόγο δε χορηγήθηκαν στη δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων του άρθρου 68 του ν.4887/2022;
  2. Προτίθεται η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής να εκδώσει την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα ισχύουν τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου για τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη;
  3. Για ποιες συγκεκριμένες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ισχύουν εν τέλει τα αυξημένα ποσοστά που προβλέπονται στην υποπερ. αε της περ. α της παρ.3 του άρθρου 68 του ν.4887/2022;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Καφαντάρη Χαρά

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Μωραϊτης Θάνος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Φίλης Νίκος

 

Περισσότερες Ειδήσεις