Realtors Kreta
Realtors Kreta

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες ΗΠΑ-Μόσχας για τους κινδύνους της «βρώμικης βόμβας»

Οι συνομιλίες που είχαν οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι στρατηγοί ήταν οι πρώτες από τον Μάιο.

 

Οι κίνδυνοι της «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία προβληματίζουν τη διεθνή κοινότητα, με ένα ακόμη αγκάθι να προστίθεται στο παζλ του πολέμου.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο επικεφαλής των αρχηγών των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι, είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν το ενδεχόμενο που έθεσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία την «βρώμικη βόμβα».

Η συνομιλία έλαβε χώρα λίγη ώρα αφότου υπήρξε μια παρόμοια συνομιλία μεταξύ του Γκεράσιμοφ και του Βρετανού ομολόγου του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν νωρίτερα ότι απέρριψαν τους «ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας».Η Ουκρανία δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια ένδειξη ότι η Μόσχα είναι εκείνη που σχεδίαζε μια παρόμοια επίθεση και θα κατηγορούσε το Κίεβο.

 

Οι συνομιλίες που είχαν οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι στρατηγοί ήταν οι πρώτες από τον Μάιο, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν προέβη σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μίλι και του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί 

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής της κατασκευής «βρώμικης βόμβας».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη 'βρόμικη βόμβα'. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε, «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», προειδοποίησε.

Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί «επαφές» με το Κίεβο «για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» από την Ουκρανία.

Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια «βρόμικη βόμβα«, είναι «ψευδείς», ανέφεραν σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι «παράλογες» και «επικίνδυνες», και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, το βράδυ μια απάντηση «όσο γίνεται εξίσου σκληρή» από μέρους των δυτικών συμμάχων του.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις «ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια 'βρόμικη βόμβα'».

Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν σε αυτές τις δηλώσεις την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια «βρόμικη βόμβα» προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις