Νέες αποφάσεις για εκρίζωση δέντρων από το Δήμο Ηρακλείου – Οι λόγοι που κρίθηκαν επικίνδυνα

Σε απόφαση για την απομάκρυνση έξι ακόμα δέντρων που κρίθηκαν επικίνδυνα προχώρησε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση που ελήφθη στη σκιά του θανατηφόρου δυστυχήματος  στη λεωφόρο Δημοκρατίας όπου ο 51χρονος Παναγιώτης Μητρέλος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου. Η πρώτη αφορά σε 29 δέντρα στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου και στους δρόμους γύρω από αυτό, ενώ συνολικά 112 μεγάλα δέντρα ελέγχονται  ως προς την επικινδυνότητα τους.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση άλλα έξι είναι τα δέντρα στα οποία οι δημοτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση τους από διάφορα σημεία της πόλης.

Σε αντικατάσταση αυτών των δέντρων θα φυτευτούν από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου δώδεκα δέντρα Αλμυρίκια σε νέες θέσεις στο χώρο του Καράβολα.

Τα δέντρα που θα απομακρυνθούν, μετά και τις διαπιστώσεις του ελέγχου που έγινε είναι:

*Στην οδό Σάκη Καράγιωργα (περιοχή Κορώνη Μαγαρά) επί πρανούς ύψους 1m – 1,7 m που βρίσκεται στην αριστερά πλευρά του δρόμου στην κάθοδο προς την οδό ΠαπαγιάννηΣκουλά, φύεται δέντρο πεύκο. Το πεύκο εφάπτεται του τοιχίου των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, είναι ογκώδες, βαρύ με ελαφριά κλίση ενώ το ριζικό του σύστημα είναι εκτεθειμένο, εκτός χώματος και ορατόμε υψηλό κίνδυνο πτώσης.

*Στην οδό Βάρνης στην περιοχή Θερίσου έναντι του αριθμού 34 φύεται κυπαρίσσι με έντονα σημάδια προσβολής του κορμού του από ξυλοφάγα έντομα ενώ έχει και μια μεγάλη οπή

στο σημείο επαφής του με το έδαφος, που υποδηλώνει σήψη στη βάση του καθιστώντας το πολύ επικίνδυνο για πτώση.

*Στην οδό Παλαιοκάπα 30 στο Μασταμπά φύεται πεύκο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Το πεύκο αυτό παρουσιάζει μονόπλευρη βλαστική ανάπτυξη με κλίση προς το οδόστρωμα ενώ

το ριζικό του σύστημα έχει εισχωρήσει στο πεζοδρόμιο ανασηκώνοντας το σημαντικά. Η Υπηρεσία το Φεβρουάριο του έτους 2021 πραγματοποίησε εργασίες κλαδέματος σημαντικής ελάφρυνσης του πεύκου, όμως η κλίση του αυξήθηκε ελαφρά καθιστώντας το επικίνδυνο για πτώση.

Στη συμβολή των οδών Όθωνα Γιαννούλη και Αποστόλη Καρατάρη στην περιοχή Πλατεία Σινάνη, αντηρίδα στήριξης ξύλινου στύλου της ΔΕΗ διαπερνά επικίνδυνα τον κορμό πεύκου που βρίσκεται στο χώρο.  Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη πληγή στον κεντρικό κορμό του δέντρου και τεράστιο κίνδυνο κοπής και πτώσης του από ένα δυνατό άνεμο, αφού η αντηρίδα από μόνη της με την τριβή λειτουργεί ως πριόνι. Ο Δήμος έχει απευθύνει με τα υπ` αριθμ. πρωτ. 40505/2-6-2020 και 82098/26-08-2022 σχετικά αιτήματα προς τη ΔΕΔΔΗΕ για την απομάκρυνση της αντηρίδας από το δέντρο και την εξέταση άλλου τρόπου στήριξης του στύλου, επισημαίνοντας τους τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι αλλά και οι διερχόμενοι από πιθανή πτώση τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια καθιστώνταςτο επικίνδυνο για πτώση. Ένα άλλο πεύκο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, παρουσιάζει έντονη κλίση προς το οδόστρωμα με πολύ κακή ανάπτυξη, ελάχιστη κόμη και μονόπλευρη ανάπτυξη που το καθιστούν και αυτό επικίνδυνο για πτώση.

Στην οδό Ιάσονος 18 στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά φύεται πεύκο στο πεζοδρόμιο της οικίας. Μέρος του ριζικού του συστήματος έχει εισχωρήσει σε παρακείμενη δεξαμενή, στην αυλή

της οικίας διαπερνώντας το τοιχίο αυτής, ενώ έχει ανασηκωθεί σημαντικά και το υφιστάμενο πεζοδρόμιο πιέζοντας το εξωτερικό τοιχίο . Με νεότερη  αυτοψία διαπιστώθηκε ελαφρά αύξηση της κλίσης του, ενώ κάτοικοι της περιοχής μας ενημέρωσαν για σημαντική ζημιά του ριζικού συστήματος του (από κόψιμο και αφαίρεση μεγάλων ριζών, χωρίς να ενημερωθεί σχετικά η Υπηρεσία μας) από συνεργεία τηλεφωνικής εταιρείας. Αυτή η ενέργεια από μόνη της το καθιστά πολύ επικίνδυνο για πτώση.

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις