Realtors Kreta
Realtors Kreta

Προσάρτηση ο Πούτιν, προς το ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι – Διεθνής καταδίκη του επεκτατισμού της Μόσχας

Γεμάτη... καρφιά προς τη Δύση αλλά και πυρηνικές απειλές η χθεσινή ομιλία του Πούτιν στη φιέστα για την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

Ορόσημο για τον επτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί πλέον η 30η Σεπτέμβρη, ημερομηνία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) στη Ρωσία, γεγονός που σηματοδοτεί μια ραγδαία κλιμάκωση από πλευράς του Κρεμλίνου. Παρότι η μεγαλειώδης φιέστα με σκηνικό την Κόκκινη Πλατεία πόρρω απέχει από στη στρατιωτική πραγματικότητα, αφού οι επιδόσεις της Μόσχας στο πεδίο είναι έως και απογοητευτικές, εντούτοις ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πρωταγωνίστησε χθες σε μια τελετή περισσότερο ενδυνάμωσης της προσωπικής πολιτικής του εικόνας, προκειμένου να καθησυχάσει τις πρώτες -δυνατές- φωνές αμφισβήτησης των χειρισμών του στο εσωτερικό μέτωπο, καλωσορίζοντας παράλληλα τους Ουκρανούς κατοίκους των υπό ενσωμάτωση περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Καρφιά στη Δύση

«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ» ανέφερε κατά την ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε προς τους κατοίκους των νέων ρωσικών επαρχιών πως «θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες», όπως είπε.

Σε υψηλούς τόνους καταφέρθηκε και εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως «οι υποσχέσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν ένα ψέμα. Κάνουν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό μας. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που κυριαρχούν σε Γερμανία, Κορέα και Ιαπωνία, ωστόσο μετά μιλούν για ίσα δικαιώματα. Θέλουν να κάνουν το ίδιο με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν» και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ είναι εκείνες που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας», αναφερόμενος στις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream.

Με σαφή αναθεωρητική διάθεση ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μετασοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, σχολιάζοντας πως «η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Περιμένοντας την… νίκη

Η δέσμευση του Ρώσου Προέδρου στην υπεράσπιση των υπό προσάρτηση πληθυσμών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη fake προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ στην πράξη για τη Ρωσία, ιδίως σε μια χρονική στιγμή που η Μόσχα έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Δύσης για τι επεκτατικές κινήσεις της, αισθανόμενη μέρα με την μέρα το άχθος των κυρώσεων. Στη σκιά της Κριμαίας, «θα κάνουμε τα πάντα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της βιομηχανίας. Θα χτίσουμε ξανά σχολεία, ινστιτούτα, νοσοκομεία» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, μοιράζοντας υποσχέσεις προς τον ουκρανικό πληθυσμό των τεσσάρων επαρχιών.

Αλλά και αν ακόμη επιβιώσει της οικονομικής κατάρρευσης (όχι πλέον απίθανης και από την εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών), η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει έναν αξιόμαχο πια ουκρανικό στρατό, ο οποίος περικύκλωσε χθες, σχεδόν ταυτόχρονα με τη φιέστα της ενσωμάτωσης, την πόλη Λίμαν, αποδεικνύοντας ότι η διατήρηση του νέου status quo που επιχειρεί να επιβάλει η Ρωσία στο Ντονέτσκ μπορεί να μείνει μόνο στα χαρτιά. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οποιοδήποτε χτύπημα σε προσαρτημένο έδαφος θα θεωρηθεί ως πράξη επιθετικότητας κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας το βάρος της κλιμάκωσης στους Δυτικούς να κάνουν την επόμενη κίνηση.

Το στρατηγικό αδιέξοδο, άλλωστε, στο οποίο έχει περιέλθει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν τον εξώθησε χθες για άλλη μια φορά στην εκτόξευση πυρηνικών απειλών κατά της Δύσης, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν «δεδικασμένο» με τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια ομιλία γεμάτη εχθρότητα προς τη Δύση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές πυρηνικά όπλα, καταστρέφοντας τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Παρεμπιπτόντως, δημιούργησαν ένα προηγούμενο», δήλωσε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους Βρετανούς, «μετέτρεψαν σε ερείπια τη Δρέσδη, το Αμβούργο, την Κολωνία και πολλές άλλες γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

 

Πηγή : protothema.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις